Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #754. Next stop Alpha Centauri.

Världen: Rojava ett demokratiskt föredöme.

”För att skapa en riktig demokrati utan hierarkiska maktstrukturer behöver vi använda demokratiska och icke-hierarkiska metoder, precis som de nu gör i Rojava. Därför uppmanar vi Sverige att upphöra med sina förhandlingar med Turkiet, att verka för att embargot över Rojava lyfts och att det politiska systemet i Rojava erkänns. Det är dags att vi ser oss om efter ett nytt samhällssystem, sprunget ur gräsrötterna, ämnat för folket och inte eliten”, skriver Sanna Ghotbi och Katerin Mendez, Fi, kommunfullmäktige-ledamöter från Göteborg respektive Malmö i ETC.

Helt rätt. Stöd Rojava – också för vår egen skull. Och slopa genast terroriststämpeln av PKK.

Världen: Next stop Alpha Centauri.

Projektet ”Breakthrough Starshot” är igång. En laser på 100 gigawatt ska accelerera en svärm mycket små rymdsonder med segel till en femtedel av ljusets hastighet, vilket gör att de (eller åtminstone någon av dem) når målet närmaste solsystemet Alpha Centauri 4 ljusår bort inom 20 år. Därefter ska bilder skickas tillbaka till Jorden, skriver The Week. Det är inte teoretiskt omöjligt att detta lyckas men många praktiska problem återstår att lösa. Sponsorerna är dock redan på plats, liksom de tekniska experterna.

Sverige: Still not lovin’ the police.

Minns ni polisens rasistiska glåpord i Rosengård? Nobakht Ahad spelade nyligen in när polisen i Göteborg ytterligare utökade sin vokabulär, återgivet av Göteborgsposten. Så här låter det på inspelningen som GP tagit del av.

”Polisen: Gå för i helvete med dig! NA: Varför gör du så? Polisen: Ska du gå eller?! Din jävla dåre! Åk hem din jävla arabjävel! Åk hem till ditt jävla land! NA: Jag är inte arab. Polisen: Det är du inte?! Vad är du då? NA: Varför gör du så? Polisen: Jag tål inte sådana som dig! NA: Men jag har inte gjort nånting! Polisen: Ett jävla pack är det! Åk hem med dig!” (GP).

Händelsen ska nu utredas. Ska vi gissa att polismannen kommer undan?

 

Slagen-av-Polis

Nobakht Ahad misshandlad och förolämpad. Foto: privat.

 

Malmö/Lund: Moderna i Malmö får ny chef.

John Peter Nilsson lämnar chefsposten på Moderna museet i Malmö efter fem år. Hans efterträdare blir Iris Müller-Westermann som idag är senior intendent på Moderna museet i Stockholm. Hon ser fram emot den unga energin och den avslappnade inställningen till konst i Malmö (SDS). Den inställningen kunde kanske Lund också behöva.

Konsten: Art Eco.

Kan Sofiero bli navet i en satsning på framtidens konstnärliga skapande? MP-politikern Lars Dalesjö hoppas det och har tankar om hur det ska gå till. – Det handlar om konst som inte exploaterar miljön, säger Lars Dalesjö. Han pekar på möjliga uttryck som så kallad land art, men det kan också vara musik, scenkonst och andra konstformer. Tankarna rymmer också sådant som hur besökarna tar sig till och från upplevelserna (HD).

Jag instämmer i den tankegången. Naturen har inget behov av konst, men konsten får gärna anpassa sig till naturen – som var här långt före människan. Art Eco.

Konsten: Stencil graffiti: Paddington.

 

paddington

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 27 april, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: