Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #751. Ett blygsamt förslag.

Världen: 1 procent av världens befolkning äger lika mycket som resten av världens befolkning, fortfarande, rapporterar Oxfam.

Världen: Castro ställde Obama ett ”blygsamt förslag”: att reflektera över historien istället för att erbjuda sina teorier om kubansk politik. Raoul Castro kallar Obama ”honungslen” och hans tal ”sirapsliknande” och påminner om den 60 år långa hänsynslösa handelsblockaden (Nyhetsbanken).

Sverige: Arrangörerna räknade till 25000 människor som gick i demonstrationståget på söndagen i Härnösand med krav på en jämlik och rättvis sjukvård i hela länet. Täten av demonstrationståget fick vänta över en halvtimme på torget innan alla hade kommit fram. Och sedan avlöste talarna varandra (VK).

Malmö/Lund: Jag läser en intervju med Mona Sahlin i Malmö och suckar djupt. Målet för islamistiska terrorister från Syrien  är att skapa skräck och paranoia i Europa. Till sin hjälp har man en sky av alarmistiska självutvalda ”terroristexperter” som piskar upp stämningen ytterligare och samtidigt kräver mer resurser. Enda resultatet av deras ansträngningar hittills är en ökad generell islamofobi. Istället för att misstänkliggöra alla muslimer kunde man koncentrera sig på att besegra IS/Daesh militärt på marken. Men det är det bara PKK och kurderna som vågar, och de ”terroriststämplar” EU, samtidigt som man öser miljarder över Erdogan som är IS/Daesh:s beskyddare och kurdernas fiende. Och samtidigt som EU ger miljoner åt skumma högerextremistiska organisationer.

Det går bara inte ihop, inte på något vis. Det är inte i Sverige terrorismen ska bekämpas utan där den befinner sig: i sitt ”kalifat”. Utan IS/Daesh ingen terrorism av denna sort. Ge Rojava massivt ekonomiskt och militärt stöd och IS/Daesh:s saga är all. Då blir ”experterna” arbetslösa och rasisterna förlorar mark – men det kan det nog vara värt. Blir det sedan fred i Syrien, med eller utan Assad, så är problemet löst för denna gång. Men utan ett nytt globalt rättvist ekonomiskt system lär det komma tillbaka.

Konsten: Sonja Larsson.

 

sonja-larsson-stella-2

Sonja Larsson: Stella. 2016. Courtesy Artnet.

* * *

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 25 april, 2016 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: