Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #750. Ett bättre system.

Världen: Eliternas system och något bättre.

”Om den politiska eliten beter sig på det sätt som vi har nu sett i bland annat Panama-skandalen, kommer folk inte bara förlora förtroendet för dessa eliter och demokratin som politiskt system. Också den mellanmänskliga tilliten skadas. Ny forskning ger starkt empiriskt stöd för det”, skriver statsvetaren Bo Rothstein i DN.

”Eliter” och ”demokrati” är inte samma sak, snarare dess motsats. Men missnöjet kan också ta sig mer konstruktiva – för att inte säga revolutionära – uttryck. Där återfinns hoppet om ett bättre system och större mellanmänsklig tillit och det finns många sådana exempel utvecklade på denna blogg, Oarystis är ett. Spanien 1936, Chiapas 1994, Rojava 2016 har redan visat vägen.

Sverige: Fröbiblioteket i Gislaved.

Det blir premiär för fröbiblioteket den 3 maj. Till dess ska ett stort antal frökuvert tas fram. Då kommer också Gislaveds trädgårdsförening finnas på plats och svara på frågor kring odling. Att låna frö kommer inte kosta någonting, några förseningsavgifter som på boklån blir det heller inte tal om och det ska inte heller behövas något lånekort. – Nej, det är faktiskt bara att komma och hämta frön, men vi hoppas ändå att många lämnar tillbaka frön också, säger Maria Alexiusson. Tanken är nämligen att den som odlar av fröna ska ta nya frön från plantan i höst och lämna in på biblioteket igen så att fröbiblioteket kan fortsätta nästa vår. – Det är inget tvång men det hoppas vi på, vi kommer ha ett speciellt fröinkast här på biblioteket där man kan lämna tillbaka frön, säger Maria Alexiusson (svt.se).

frö

Ett helt underbart initiativ. Vad säger Lunds stadsbibliotek?

 

Sverige: Åkesson tar till hycklande brösttoner om extremism i MP.

”Partiet kräver alltså att andra ska ta avstånd från extremister, men betalar miljonbelopp för att kunna behålla sina egna. Men att Jimmie Åkesson upprörs över detta är ungefär som om Donald Trump skulle be motståndarna att vårda sitt språk”, skriver Amanda Björkman i DN. ”Man ska inte kasta atombomber i glashus” är också en kommentar, på facebook.

 

Citatet: ”Jag strävar inte efter något annat än att vara människa”.— Michail Bakunin (1814-1876).

 

bakunin2

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 24 april, 2016 av i * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: