Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #743. Du kan fortsätta plåta offentlig konst.

Världen: Breiviks omänskliga rättigheter.

Norska staten har ”kränkt Breiviks mänskliga rättigheter” sägs det i en dom. Var fanns hans 77 unga offers mänskliga rättigheter? Han vill ha det han förvägrat andra, och får det. Synd att han överlevde, det är han inte förtjänt av. Nu väntar 20 års obstruktion och nazipropaganda till norska folket från hans håll.

Sverige: MP ville välja in Erdogan-anhängare.

Miljöpartiets Yasri Khan, en turkisk Erdogan-anhängare som vägrar att hälsa på kvinnor, avgår från alla uppdrag. Att han överhuvud kommit med på valberedningens förslag visar på ett obefintligt omdöme och en obefintlig politisk kunskap hos (mp). Naliya Ibrahim (mp) skriver i AB att ”Fridolin och Romson låter Miljöpartiet ta efter inslag från Muslimska brödraskapet”.  Bra att åtminstone någon miljöpartist reagerar.

Sverige: Svårare att få uppehållstillstånd.

Lagrådet ger regeringen klartecken att gå vidare med förslaget om att tillfälligt, i tre år, göra det svårare att få uppehållstillstånd i Sverige. En helomvändning mot det tidigare migrationsbeslutet att alla syrier ska ha permanent uppehållstillstånd. Kriget i Syrien har inte förändrats – det som förändrats är politiken – och åt fel håll.

Malmö/Lund: Glacell bygger ny stor solcellsanläggning i Lund.

Lambertsson Sverige AB har genom sitt varumärke Glacell fått ett nytt stort uppdrag vilket innefattar uppförande av 22 stycken solcellsanläggningar på fastigheter som ägs av Lunds Kommuns Fastighets AB, LKF, i Lund. Installationen kommer därmed att bli en av de största solelsanläggningarna installerade i ett bostadsområde. Projektering är i full gång och hela anläggningen på 5500 kvadratmeter beräknas stå klar till semestern. Den totala installerade effekten kommer att bli cirka 800 kW och arbetet utförs på uppdrag av Kraftringen AB.

Detta är i sig positivt men alldeles för litet. Alla nybyggda och alla lämpliga äldre bostäder borde ha solceller och det måste vara obligatoriskt som en del i bekämpningen av klimatproblemet.

Konsten: Fortsätt plåta offentlig konst.

Privatpersoners rätt att sprida konst i sociala medier påverkas inte av Högsta domstolens uppmärksammade beslut om att konstnärer som får sina verk publicerade i en stor konstdatabas ska få betalt. Mats Lindberg, vd för Bildupphovsrätt, uppmanar alla att fortsätta fota offentlig konst. Men Wikimedia måste också få rätt att publicera foton som privatpersoner bidragit med om man inte ska hamna i självmotsägelser. Google Art Project har ett liknande program som inte berörs. Överklaga, Wikimedia!

 

wiki

 

 

 * * *

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: