Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Medvetandet är mer som musik än som matematik.

Gränsen mellan fysik och metafysik och mellan vetenskapsfilosofi och religion är inte längre knivskarp, snarare pågår en korsbefruktning. Fritjof Capra skrev ”Fysikens Tao” 1975 och startade en debatt som fortfarande pågår.

Medvetandet föregick big bang och alla levande organismers existenser. Medvetandet finns inte enbart i hjärnan utan är oberoende av kroppen och en naturlig egenskap hos universum som också kan upplevas individuellt. Medvetandet överlever kroppens död och fortsätter att utvecklas i en annan dimension. Både medvetandet och universum stämmer till sin natur med buddhismens och Veda-skrifternas förklaringar. Förr var dessa påståenden ansedda som spekulativa och kontroversiella men idag omfattas de av allt fler forskare och utvecklingen går snabbt på detta område trots invändningar från den mer konservativa fysiken. Roger Penrose och Henry Stapp talar sedan länge om ”kvantmedvetande”. Stuart Hemeroff ger här en kort överblick och ett förslag till kompromiss (förf:s övers.)

Medvetandets natur är fortfarande djupt mystiskt och djupt betydelsefullt till sin existentiella, ontologiska, medicinska och andliga innebörd. Vi vet hur det är att vara medveten – att ha kunskap, ett medvetet ”sinne”, men vem eller vad är ”vi” som känner sådant? Hur kan den subjektiva karaktären av upplevandets fenomen – vårt ”inre liv” – förklaras i vetenskapliga termer? Vad medvetande faktiskt är och hur det kommer till stånd förblir okänt. Det allmänna antagandet i modern vetenskap och filosofi – ”standardmodellen” – är att medvetandet uppstår ur komplexa beräkningar bland hjärnans nervceller, beräkningar vars valuta ses som neuronala avfyranden (”spikar”) och synaptiska transmissioner, likställda med binära ”bitar” i digital databehandling. Medvetandet antas ”dyka upp” från komplexa neuronala beräkningar, och ha uppkommit under den biologiska evolutionen som en anpassning av levande system oberoende av universums uppbyggnad.

Å andra sidan anser andliga och kontemplativa traditioner och vissa forskare och filosofer att medvetandet är något inneboende som ”vävs in i universums väv”. Med detta perspektiv föregås den befintliga biologin hela tiden av den finskaliga verklighetens struktur. Min forskning handlar om en teori om medvetande som kan överbrygga dessa två synsätt, en teori som utvecklats under de senaste 20 åren med framstående brittiske fysikern Sir Roger Penrose. Den kallas ”Orch OR” och föreslår att medvetandet härrör från kvantvibrationer i polymera protein som kallas mikrotubuli inuti hjärnans nervceller, vibrationer som styr kollaps och resonans över hela skalan, kontrollerar neuronala avfyrningar, genererar medvetande och ansluter slutligen till en ”djupare ordning” som ringar på rumtidens geometri. Medvetandet är mer som musik än matematik.

– Stuart Hameroff, MD.

_kvantfysik

 

Anm.: Wikipedia har en välskriven (positivistisk) artikel om medvetandefilosofi här. Särskilt avsnittet om fenomet Qualia är intressant. Modern Psykologi har också en bra översiktlig artikel om David Chalmers teorier här: https://modernpsykologi.se/2016/10/17/the-hard-problem/

 

2 kommentarer på “Medvetandet är mer som musik än som matematik.

  1. Pingback: Kvantvenskapen säger att du alltid har existerat och alltid kommer att existera. | Konst & Politik

  2. Pingback: Parapsykologiska personligheter, del 4. | Konst & Politik

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: