Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #738. EU betalade nazister.

Världen: Påven mot flyktingfientligheten.

Påven tar med ett antal flyktingfamiljer hem till Vatikanstaten efter sitt besök i Grekland som en markering mot den flyktingfientliga utvecklingen i Europa (AB).

Sverige: Svenska Spanienfrivilligas Vänner på 1 Maj.

Av de 600 svenskar som reste ner till Spanien på 1930-talet för att med vapen i hand

Lamano

stödja det spanska folkets kamp mot Francos fascister hade många okänd politisk hemvist. Gemensamt för de flesta var att de var unga arbetare och fackligt organiserade.

De spanienfrivilliga såg striden i Spanien som en förlängning av den dagliga fackliga kampen för bättre arbetsvillkor och makt över arbetet. Fackföreningarna utgjorde en grundstomme i solidaritetsarbetet i Sverige till stöd för det spanska folket.

Vi vill uppmana fler fackklubbar och fackavdelningar att sluta upp på minnesmanifestationerna för de spanienfrivilliga i Stockholm (9.30 vid La Mano) och Göteborg (11.00 Masthuggstorget) med sina fanor, banderoller eller vimplar.

 

Sverige: EU-miljoner till högerextrema APF.

EU-parlamentet har (av misstag?)  betalat ut flera miljoner till europeiska nazister och fascister. En del av pengarna finansierar ett högerextremt möte i Sverige, avslöjar Expo.  Nazisterna gömde sig bakom ett okontroversiellt organisationsnamn, Peace and Freedom etc. och fick napp. Hur naiv får man vara? Undersöker man inte de som beviljas anslag? – Jag tycker att det är fruktansvärt pinsamt och jag tycker att det är otäckt att vi är med och finansierar den här typen av verksamhet, säger Marita Ulvskog till Expo. Skandalöst. Kräv genast tillbaka bedrägeripengarna och låt dem gå till antifascistiskt arbete!

Sverige: Tomma burar!

Enligt en opinionsundersökning gjord av Demoskop i samarbete med Djurens Rätt är 10 procent av Sveriges befolkning vegetarianer eller veganer. Jag förutspår att andelen kommer att öka ganska snabbt. I princip alla tycker att det är fel att utsätta djur för lidande. Är det inte dags att vi låter vår naturliga medkänsla för djuren översättas i handling genom de kostval vi gör?” skriver djurrättsaktivisten Martin Smedjeback som avtjänar fängelsestraff (!) för att ha befriat åtta hönor (SDS). Utrotningsläger för djur borde vara det som bestraffas.

Malmö/Lund: Folkparken i Lund renoveras.

Kultur- och fritidsnämnden beslutade på torsdagen att ansluta sig till förslaget att låta renovera Folkparken i två etapper vilket innebär att Sagohuset kan få en egen teaterscen. Ett stort kliv framåt för lundakulturen. Bra!

Konsten: Den sympatiska succéfilmen Avatar får flera uppföljare.

”Vi har beslutat oss för att inleda en verkligt massivt filmprojekt. Det blir fyra episka filmer som var och en ska stå för sig själv men som tillsammans bildar en komplett saga”, sade Cameron på en presskonferens på biomässan CinemaCon under torsdagen (svt.se).

avatar

Konsten: Maj Wechselman – ett liv för dokumentärfilmen.

Här är Maj Wechselmans fantastiska berättelse om livet som samhällskritisk dokumentärfilmare. Modigt och konsekvent har hon avslöjat politiska oegentligheter och skildrat politiskt motstånd i ett helt filmarliv. ”Filmen om Anton Nilson”, Amaltheamannen (1979), är min favorit. May the Force be with You, Maj!

 

 * * *

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: