Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #736. Naturen behöver inte konsten.

Världen: USA och Ryssland konfronteras i Östersjön.

Ett ryskt flygplan lågsniffade över ett amerikanskt militärfartyg i Östersjön. Ingen frågar sig vad USA har där att göra. Ryssland har kritiserat USA och Nato för dess koncentration av militär i Östersjö-området. Är svenska vatten en lekstuga för stormakterna? Det ser inte bättre ut.

Sverige: ABF tänker sparka ut medlem i Turkiska riksförbundet.

Detta efter Barbaros Leylani hårt kritiserade hattal mot armenier. Armeniska riksförbundet står fast vid sin polisanmälan, trots ursäkt. – Turken vaknar! De armeniska hundarna bör akta sig. Död åt de armeniska hundarna! sade Barbaros Leylani i ett tal i lördags. Det fascistiska Turkiets diktator Erdogan har ingen kommentar – man får anta att han tiger och samtycker.

Malmö/Lund: Lund diplomeras som Fairtrade City – igen.

I dag, den 14 april, är det nio år sedan Lund som tredje stad i Sverige diplomerades som Fairtrade City. Kommunens inköp av rättvist handlade produkter har sedan dess ökat markant – och ska målet med 100 procent rättvist handlat inom bland annat kaffe, te och bananer nås till slutet av 2016 krävs nu en stark gemensam insats.

Fairtrade Sverige har åter diplomerat Lund som Fairtrade City. Lund har varit en Fairtrade City sedan 2007, och det innebär att kommun, näringsliv och ideell sektor arbetar tillsammans för att öka inköpen av rättvist handlade varor.

Konsten: Riktigt bra samtida konst.

Moving Art Project är en ny, turnerande konstutställning som besöker tio städer under april och maj 2016. Ett 100-tal verk av Sveriges mest spännande konstnärer kommer att ställas ut från Kiruna i norr till Malmö i söder. Så många som 102 konstnärer representeras i den högst tillfälliga utställningen, sammanlagt med 185 verk. Moving Art Project 2016 är en ambulerande konstsalong, initierad av konstnärerna Helen Silvander och Anna Gyllenklev (smp).

 

MA

Courtesy Moving Art.

Ulf Lundell skriver lysande om en naturupplevelse vid havet som kontamineras av betongkonst. Han har faktiskt rätt. Naturen behöver inte ”accentueras” som Kivik Art Center påstår. Den ska lämnas ifred, liksom för den delen Ulf Lundell i sin retreat. Naturen, till skillnad mot människan, har inget behov av konst. Den är sig själv nog, större och vackrare än vad den klåfingriga konsteliten någonsin kan konceptiera. Konsten behöver naturen men naturen behöver inte konsten.

love&peace

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 14 april, 2016 av i * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: