Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #733. Heja Byggnads!

Världen: Kontrarevolutionär lag stoppad i Venezuela.

Högsta domstolen i Venezuela slopar en amnestilag antagen av landets lagstiftande församling, som kontrolleras av oppositionen. Domstolen menar att lagen inte är konstitutionell och förklarar beslutet med att den inkluderar ”överträdelser som organiserad brottslighet, som inte är relaterat till brott av politisk natur” (Folkbladet).

Revolutionen i Venezuela har många fiender, en del organiserade kriminella, andra kriminella kontrarevolutionärer. Flera USA-stödda kuppförsök har redan gjorts. Revolutionen har rätt att försvara sig, både mot fascister och mot andra brottslingar.

Sverige: Byggstrejken fortsätter.

Byggen över hela landet står stilla. Fackförbundet Byggnads tar ut över 1 600 medlemmar i strejkstrejk. Nu svarar arbetsgivareorganisationen BI med att ansöka om lockout (AB). Heja Byggnads! Cheferna (som inte klarar sig utan arbetare) badar i pengar och nu kräver arbetarna (som lätt klarar sig utan chefer) sin del.

Sverige: Statistik: Barn och personal i förskolan hösten 2015.

42 procent av personalen i förskolan hade en förskoleexamen, en minskning med 1 procent jämfört med 2014. Kommunala förskolor har den största andelen utbildade förskollärare, 45 procent, jämfört med de fristående skolorna som hamnade på 28 procent. Nästan var fjärde anställd, 24,8 procent, saknar utbildning för arbete med barn. I de fristående förskolorna saknade 37 procent av personalen utbildning, i kommunala förskolor är motsvarande siffra 22 procent. Barngruppernas genomsnittliga storlek sjönk från 16,9 under 2014 till 16,7 i fjol.I genomsnitt fanns det 5,2 barn per personal i förskolan under förra året. Källa: Skolverket

3 barn per personal, 3,5 personal och högst 12 barn i gruppen är idealet. Det går att uppnå om viljan finns.

I kommentarsfältet till aktuelltfokus.se om Åsa Romson

vill jag säga till sign. Lahan: Kapitalets produktionsordning kommer att utrota allt liv på planeten förr än vi tror. Ett helt annat system krävs alltså med det snaraste. En global revolution (glöm nu äntligen stalinismen!) med ett frihetligt socialistiskt tänkande och handlande är det snabbaste sättet. Några frågor på det? Jaså inte. Därmed avslutar jag diskussionen för min del.

Författaren Göran Palm (1931-2016) blev 85 år. Böcker som väckte en hel generation var ”En orättvis betraktelse” 1966 (finns på India Däck Bokcafé) och ”Indoktrineringen i Sverige” 1968. Som poet är han känd för sina underbara titlar, som ”Varför har nätterna inga namn?” 1971. Karneval Föförhrlag kommer snart med nyutgåvor.

Malmö/Lund: På Kulturportal Lund’s årsmöte

höll stadsantikvarie Henrik Borg ett föredrag om Lund som en industristad av betydelse vid förra sekelskiftet. Med ESS och Max är den det fortfarande.

Polisen och kommunen fortsätter att sätta käppen i hjulet för studenterna, i synnerhet Smålands, som från och med hösten ska vara öppet för alla. Men Smålands vinner säkert paragrafrytteriet i längden,förhoppningsvis med fler socialister och större inkomster.

Konsten: 76 stipendieår för konst.

Det regnar stipendier över finska konstnärer, motsvarande 76 stipendieår (HBL). Något för det svenska konstlivet att ta efter?


 

Sanna Tahvanainen / 12.8.2013 by Cata Portin

Stipendiat. Ett av stipendierna går till författaren Sanna Tahvanainen. Courtesy foto: Cata Portin .


 

 Citatet.

”De verkligt dyra flyktingarna är skatteflyktingarna”. – Petter Larsson i SDS.

”Terroristdåd är något mycket sällsynt”. – Anders Svensson på zaramis.se

love&peace

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 12 april, 2016 av i * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: