Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #732. Överklassen är värst.

Världen: Kläm åt skattesmitarna!

Ulf Lundén i DD om panamaskandalen: ”Eftersom kapitalismen finns i hela världen krävs globala motåtgärder. Biträdande professorn och ekonomen Gabriel Zucman föreslår i sin bok ”Gömda rikedomar” bland annat ett världsomspännande värdepappersregister och ett automatiskt uppgiftsutbyte mellan länderna. Det måste också införas en global och progressiv förmögenhetsskatt. Den nya vänstern i Europa och övriga världen har här ett gyllene tillfälle att på nytt sätta dagordningen för jämlikhet, global rättvisa och en pånyttfödd demokrati. Låt inte denna historiska möjlighet gå oss ur händerna”.

Och Kajsa Ekis Ekman skriver: ”Detta fokus på brottsliga skandaler tenderar att dölja att den verkliga skandalen, det verkliga brottet, är systemet självt”.

Sverige: Arbetsgivarna svarar på strejken med lockout.

Byggen över hela landet står stilla. Fackförbundet Byggnads tar ut över 1 600 medlemmar i strejk. Nu svarar arbetsgivareorganisationen BI med att ansöka om lockout (AB).

Sverige: Överklassen är värst.

Ny forskning visar att överklassen beter sig sämre än andra. I en studie jämförde man olika sociala grupper och tittade på vilka som beter sig sämst. Och det visade sig att de som har det bättre ställt oftare är oärliga och fuskar mer. Bland annat så gjorde man ett test vid ett övergångsställe och tittade på vilka bilar som inte stannade när någon skulle gå över gatan. Och det var tre gånger så stor risk att just – glänsande dyra bilar med rikare förare inte stannade. Och det här kan vara resultatet av en ond cirkel menar forskarna – att egenintresset, egot, gör att människor beter sig oetiskt, de skaffar sig mer privilegier, får högre status och det leder i sin tur till ännu mer oetiskt beteende och ojämlikhet (svt.se).

Malmö/Lund: Folkets nation.

Smålands nation i Lund öppnar upp för fler. Under förra veckans nationsmöte röstades motionen ”Folkets nation” i genom med stöd från majoriteten av de närvarande medlemmarna. Förändringen kommer innebära att Smålands nations klubbar och pubar kommer rikta sig till alla över 20 år, samt alla medlemmar över 18 år, med möjlighet för klubbansvarig att justera till endast studenter eller medlemmar vid  behov (Lundagård.se).

Konsten: Oh, happy day!

OhHappyDay

 

 S.Jacobson: Oh, happy day!

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 12 april, 2016 av i * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: