Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #730. Kapitalets Svenska Modell.

Världen: Jatsenjuk i Ukraina avgår.

Nu har Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk fått nog. Han har beslutat att avgå som premiärminister.   — Vi andra har också fått nog, av Ukrainas högerextrema junta.

Sverige: Sápmi Sisters tackar nej till Myrdalpris.

”Myrdal är homofob”. Det var tänkt att Sápmi Sisters skulle ta emot Jan Myrdals lilla pris, Robespierrepriset. Men pristagarna kommer inte dyka upp. För Dagens ETC avslöjar nu Mimie Märak varför systrarna vägrar ta emot priset.– Om Jan Myrdalsällskapet har fått ett queerfeministiskt uppvaknande är det fantastiskt, men jag betvivlar detta, säger Mimie Märak (ETC). Detta är första gången någon vågat vägra stalinistutmärkelsen. Cred!

Sverige: Kapitalets svenska modell.

De som romantiserar Den svenska modellen låter sig gärna förföras av nostalgiska minnen av den lyckliga kärnfamiljen i det välordnade villasamhället på det glassiga 50-talet. Bilarna var snyggare och musiken bättre. Men det fanns också en mörkare sida: klassamarbete, konformism, McCarthyism, plundring av Tredje Världen, barnmisshandel, steriliseringar och byråkrati. Istället minns man det positiva: Låg eller ingen arbetslöshet och en helt enorm varukonsumtion.

Den svenska modellens historia inleddes med Saltsjöbadsavtalet 1938, mot bakgrund av SAP:s och LO:s motgångar under storstrejken 1909, senare med metallstrejken 1945 och det allmänna underläget gentemot SAF. Nu gällde det för SAP att krypa. SAF:s sekreterare Nils Holmström berättar om

”…det märkliga i vad som skedde innanför Grand Hotels murar. Saltsjöbaden var ingalunda tillkomsten av själva huvudavtalet även om däri ingår viss intressant regleringsteknik, utan den anda av naturlig samhörighet och mänsklig förståelse som successivt växte fram inom den krets av representanter för arbetare och arbetsgivare, som deltog i avtalsarbetet. /…/ Det tacknämliga var emellertid att den anda, som växte fram i denna trånga krets sedan förmådde sprida sig över hela organisationsfältet och därigenom säkerligen väsentligt bidragit till de relativt sunda förhållanden, som under årtionden rått på de svenska arbetsmarknadsorganisationernas arbetsfält.”

Efter krigsslutet – med vår ormlika neutralitetspolitik – hade vi ett drömläge. Hitler hade berikat oss för vår järnmalm och nu skulle Europa byggas upp igen. När levnadsstandarden under ”rekordåren” 1950-70 höjdes berodde det på högkonjunkturen, Marshallhjälpen och exportindustrins framgångar, inte på socialdemokratisk politik. Arbetarklassen kunde höja sina löner på grund av de vilda strejkerna, men (s) försökte snarast bromsa lönekraven. Klassamarbetet var och är kärnan i SAP:s ekonomiska politik. Ulf Kristensson (m) påstår t.om. att ”det är Moderaterna som värnar den svenska modellens ideal”.

I årets avtalsrörelse använder arbetsgivarna ”den svenska modellen” som ett argument mot lönehöjningar. I en stort uppslagen annons nyligen säger man att Byggnads krav ”förstör den svenska modellen”. Tydligare kan det knappast bli kring vem som tjänar på den. Den är helt enkelt det alternativ till klasskamp som den härskande klassen gärna föredrar. Idag har vi en svensk modell utan lönehöjningar och utan ökad standard, tvärtom. Ojämlikheten ökar mest i Sverige av alla europeiska länder säger OECD. Av den en gång så ofantliga offentliga sektorns finns bara ödsliga och vindpinade ruiner kvar. Det är Kapitalets Svenska Modell.

eriksson

Hans ”Hoffa” Ericson, fackordf. Transport. Foto courtesy Christer Kindahl.


Malmö/Lund: Osama Krayem, 23, från Malmö

har nu formellt identifierats av åklagare – och kopplas direkt till det blodiga terrordådet i Bryssel. Nu uppges polisen söka efter hans försvunna ryggsäck – som kan vara fylld med sprängämnen. Samtidigt uppges att ytterligare två personer gripits misstänkta för att ha agerat medhjälpare åt 23-åringen från Sverige (AB).

Man får hoppas att anklagelserna är bättre bestyrkta nu än förra gången Sverige hittade en ”terrorist”.

Konsten: Hieronymus Bosch och Syrienkriget. Denna bild är kongenial i detaljerna.

hb cartoon

Courtesy http://www.cagle.com/2016/02/hieronymus-bosch/

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: