Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #718. Greater Copenhagen East.

Världen: FN-konferens om asylrätt önskas.

Sverige borde ta initiativ till en FN-konferens om asylrätten, tycker Miljöpartiet. Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson, säger till Ekot att internationella samfundet brister i hanteringen och mottagandet av flyktingar. — Vi föreslår det här för att vi tror att det är viktigt i ett så här avgörande läge att diskutera de här frågorna och diskutera vad asylrätten innebär och hur viktigt det är att vi respekterar det, säger Ferm till Ekot (Folkbladet).

Sverige: Folkkampanjen för Asylrätt.

Människor på flykt ska inte hindras att nå Sverige. Familjer ska kunna återförenas utan att riskera livet. Därför protesterar vi mot transportöransvar och alla hinder mot familjeåterförening!  Människor som behöver skydd ska vara trygga i Sverige. Barn ska bemötas med omsorg och framtidstro. Därför protesterar vi mot tillfälliga uppehållstillstånd och alla åtgärder som inskränker asylrätten och som strider mot barnkonventionen!

Lista att skriva på: http://www.folkkampanjforasylratt.se/#upprop

Malmö/Lund: Greater Copenhagen East.

Hälsingborg blev Helsingborg. Men Malmö står inför ett större namnbyte än så. Under maj månad förvandlas staden till Greater Copenhagen East.
– Det är viktigt för Malmö att stärka sin internationella status ytterligare, säger landshövding Margareta Pålsson som också drivit frågan (skd.se). Höjdpunkten hittills i city branding; den förra var ”I love Hjo”…

Konsten: Peter Frie.

Peter Frie är med sitt mycket sofistikerade, tidlöst naturalistiska måleri mer känd utomlands än i Sverige. Han målar i serier vidsträckta, tidlösa landskap; tysta målningar som bär en melankolisk underton. I sina serier modifierar Frie en i förväg avgränsad och till antalet relativt begränsad mängd visuella element.I dessa landskap tornar ofta praktfulla cumulusmoln över en låg horisont i Jacob van Ruisdaels och de holländska 1600-talskonstnärernas landskapskompositioner anda. De konsthistoriska referenserna är legio, som till både Strindbergs pastosa pannåer och Prins Eugens symboltunga landskap.

Likt William Turner i sina ”Colour Beginnings” samlar Frie snabba impressioner utomhus. Sedan förenar han i ateljén skisserna med minnesbilder av landskapet för att skapa en slags arketypisk bild – här blandas empiri med svunna minnen För ateljéns stängda rum erbjuder det behövliga avstånd till motivet så att målningen kan kopplas loss från ”platsen” och kopplas på ”tiden”. Snarare än ett verkligt landskap skapas så en minnesbild, ett känslotillstånd, ett poetiskt förhållandesätt till bildkonstens grundelement ljus, färg, rum, och tid. Landskapets ljus och den stämning av längtan och svårmod motivet föder går framför form och detaljrikedom. Hösten 2011 visade Peter Frie blomsterstilleben i samma stämningsläge som sina landskap. I en tidlös harmoni återspeglas ett stämningsläge med den tystnad, stillhet och trygghet som blivit en bristvara i en förvirrad, snabbt föränderlig värld.

 

peter frie- Utan titel.

Courtesy Peter Frie: Utan titel.

 

En kommentar på “Krönika #718. Greater Copenhagen East.

  1. Pingback: Krönikan 4/10 2018. Åkesson kan avgå ! | Konst & Politik

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 3 april, 2016 av i * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) och märktes , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: