Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #684. Profit på misär.

 Världen: Profit på misär.

Latuff tecknar Erdogans lönsamma manipulation av EU:s flyktingskräck och en oroväckande cynisk ansvarsfriskrivning.

erdogan

Protester i Polen.

Omkring 50 000 demonstranter gick ut på Warszawas gator för att protestera mot att den nationalkonservativa regeringen vägrar kungöra en dom som underkänner åtgärderna mot landets författningsdomstol. Europarådets så kallade Venedigkommission har riktat stark kritik mot den nu underkända lagändringen. Enligt rådet försvagar den domstolens effektivitet, vilket underminerar demokrati, mänskliga rättigheter och principer för rättsstaten (AktuelltFokus).

”Om det bara hade varit vi anarkister mot fascisterna tror jag inte att vi hade förlorat kriget”, säger Martín Arnal Mur, som var 16 år när spanska inbördeskriget inleddes, i Per Lindbloms artikel i Arbetaren.

Sverige: Melodialienalen.

500 miljarder göms av svenska skattesmitare utomlands avslöjar Uppdrag Granskning. Konfiskera omedelbart hela beloppet och lägg till den allmänna välfärden!

”Ett barnvänligt opium för folket” sammanfattar Markus Larsson i AB Melodifestivalen. Mindre barnvänligt var att Gina Dirawi, som hellre ”vill leva på jorden” än ”i norden” tvingades ha livvakter på grund av rasistmobben.

Metro listar några hoppfulla tecken på utvecklingen i Sverige:

  • Vi blir tryggare. Majoriteten av befolkning mellan 16 och 79 år uppger att de känner sig trygga när de går ensamma ute om kvällarna i det egna bostadsområdet. Och vi blir allt tryggare. 2015 uppgav 15 procent att de känner sig otrygga, jämfört med 21 procent 2006. Källa: Nationella trygghetsundersökningen
  • Självmorden minskar. Färre svenskar begår självmord sett över en längre tid. År 2014 var antalet självmord per 100 000 invånare 19. På 1980-talet låg siffran runt 30. Källa: Karolinska institutet
  • Vi litar mer på varandra. På frågan om vi litar på människor i allmänhet svarade 61 procent att de har ”hög tillit” till andra människor i SOM-institutets undersökning för 2014. Det är en rekordhög siffra.

Malmö/Lund: Öppet hus på Universitetet.

Ungefär 2 000 ungdomar besökte öppet hus vid Universitetet under måndagen – betydligt fler än under tidigare år. Besökarna fick gå på guidade turer, delta i en utbildningsmässa och lyssna på föreläsningar om hur det är att studera i Lund. Det kom besökare bland annat från Luleå och Gotland. De danska ungdomarna var ovanligt många i år och informationstillfället som var riktat till dem var välbesökt (SDS).

Konsten: Hans-Jörgen Johansson.

Hans-Jörgen johanssen_skulptur1_1

 Courtesy Hans-Jörgen Johansson: Skulptur.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 14 mars, 2016 av i * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: