Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #672. Skendemokrati.

Världen: Pest eller kolera?

Amerikanarna tvingas välja mellan en presidentkandidat som är korrumperad (Hillary) och en som inte är klok (Trump). Stolta traditioner. Obama är åtminstone svart. Så här skrev en gång anarkisten Sam Dolgoff (1902-1990) om den ”demokratiska valprocessen” i allmänhet:

”De politiska partierna eller riktigare den inre klicken som kontrollerar dem utser kandidater som väljarna ska rösta på. Kandidaterna uttrycker partiets vilja, inte folkets. Partiernas plattform är utformad för att locka väljarna att rösta på deras kandidater. Sedan lägger det masshypnotiska maskineriet in högsta växeln och press, radio och television indoktrinerar publiken. Den fördummade väljaren lägger sin röst på politiker han aldrig nominerat och aldrig känt, vars namn han glömmer och vars program han kanske aldrig tagit del av. Valsvindeln är över. Väljaren går tillbaka till jobbet (eller till att söka jobb) och politikerna har fria händer att bestämma över miljoner på det sätt som passar dem.”

Sverige: För Sverige ur tiden.

En majoritet av svenska folket vill numera inte ha monarki. (S) har haft republik i partiprogrammet i hundra år. Man undrar när det ska respekteras. Istället fortsätter det smaklösa kungafjäsket och drivande är förstås den enda intressenten kvällspressen. Visst är det roligt att barnet Oscar föds – men i detta fall till ett liv han inte själv valt eller kommer att kunna välja. Avskaffa äntligen denna feodala kvarleva!

Malmö/Lund: Skendemokrati.

Lunds innevånare fick inte rösta om spårvägen. Nu ska dom istället få ”tycka till” som det så respektlöst heter – inte om spårvägen utan om Clemenstorget. På särskilt formulär! Allting är redan beslutat, torget ska demoleras av spårvägen men den demokratiska fasaden skall förstås upprätthållas. Uttrycket ”skendemokrati” har aldrig passat bättre.

S och mp höjer Skånetrafikens biljettpriser kraftigt, trots att den ena kommunen efter den andra beslutar om nolltaxa (Politiken).

Konsten: Vantablack – en färg som är svartare än svart.

Vantablack (eller Ultrasvart) är ett material som består av kolnanorör. Det absorberar upp till 99,965 % av inkommande strålning, vilket omfattar synligt ljus och andra vanliga frekvenser, till exempel mikrovågor och radiovågor. Det har utvecklats av det brittiska företaget Surrey Nano Systems och är världens hittills svartaste material. Vanta i Vantablack är en förkortning av Vertically Aligned Nano Tube Arrays. Materialet är uppbyggt av en tät skog av nanorör som växer i snabb takt. Nanorören är åtskilda och då en ljuspartikel träffar materialet, kommer den in mellan rören och studsar runt tills den absorberas och omvandlas till värme. Vantablack är så svart att alla tredimensionella drag hos det objekt som materialet täcker suddas ut. Till och med när man böjer eller skrynklar till materialet ser det totalt platt ut. Dess förmåga att absorbera ljus har liknats vid hur ett svart hål uppträder.


 

 

 

* * *

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 4 mars, 2016 av i * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: