Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #668. Plus och minus.

Världen: Plus och minus.

+ Quebec i Kanada inför medborgarlön. – Donald Trump stöttas av KKK och citerar Mussolini.

Sverige: Björklund vill sänka lönerna och höja hyrorna men Löfven (s) ”tänker ta strid för den svenska modellen”.

Det är inte staten som ska sätta lönerna utan arbetsmarknadens parter i förhandlingar. Sjöstedt (v) protesterar mot Björklunds fattigdomsalstrande idéer: lägre minimilöner för nyanlända kommer att sänka alla andra löner på sikt. Grosshandlarhögern är tillbaka med sin traditionella svältpolitik. Men visst finns det löner som behöver sänkas – politikerlönerna.

Martin Fredriksson i Researchgruppen har kommit ut som Säpo-informatör och är nog inte den populäraste just nu. Obegripligt och tragiskt. Men det är sånt som kan hända och rörelsen klarar nog av det också.

Malmö/Lund: Höje å’s natur kan bevaras!

Vi har tidigare skrivit om den förorenade Höje å söder om Lund som skulle kunna renas och bevaras. Nu verkar det hända saker här, vilket är mycket positivt. Lokaltidningen skriver:

Höje å vattenråd har skickat en skrivelse till kommunstyrelsen där de erbjuder sig att ta fram ett förslag för framtida användning av dammarna vid Källby reningsverk. Reningsverkets dammar kommer inte vara en del av reningsverkets process i framtiden vilket ger en möjlighet att utveckla området. Rådet skriver att dammarna kan användas till fördröjning av dagvattnet från Lunds stad. Dammarna ligger inom ett område som kommer att översvämmas vid ett så kallat 100-årsflöde i Höje å vilket gör bebyggelse otänkbart. I sin skrivelse föreslås att återskapa delar av åns mer naturliga lopp men också att använda området för rekreation. I området finns det naturvärden som vandrande havsöring, förekomst av kungsfiskare, många olika arter av fladdermöss och sporadiska besök av utter (lokaltidningenlund.se). Detta vore efterlängtat. A och O är att höja vattenkvaliteten så att det går att bada och fiska i ån som förr i tiden. Fick jag bestämma skulle man muddra upp hela vattenvägen ända till Lomma. En gång för sådär 1000 år sedan kunde man färdas med båt obehindrat hela vägen.

Höje å

 

Konsten: Tunnelbaneutsmyckningar.

Många av Stockholms T-banas utsmyckningar är suveräna. Men de föreslagna utsmyckningarna i den utvidgade tunnelbanan gör ett litet fantasilöst intryck på mig. Det är väl samtidskonsten som spökar, vackert är numera tabu. Här några mer lyckade utsmyckningar från Moskvas respektive Neapels tunnelbana.

 

moskvaEn tunnelbanestation i Moskva – med kristallkronor och barockmålningar.

neapelEn tunnelbanestation i Neapel – med iridiserande mosaik.

love&peace

2 kommentarer på “Krönika #668. Plus och minus.

 1. Jae Pectol
  30 mars, 2016

  My spouse and I stumbled over here coming from a different page and thought I should check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to checking out your web page repeatedly.

  Gilla

  • Konst & Politik
   30 mars, 2016

   Hi and thanks for Your nice words, I appreciate that. Serious comments dealing with a specific subject in a blogpost will be published but unspecific messages, friendly or not so friendly, posted en masse, will not and are considered spam. Welcome back!

   Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 1 mars, 2016 av i * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: