Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #667. Motoffensiv!

Världen: Rött Forum.

”När högerextremism är på frammarsch, välfärden förfaller och arbetsgivarna spänner musklerna för att utmana den fackliga rörelsens möjligheter att försvara och upprätthålla kollektivavtalen, då finns inget utrymme för reträtt. Istället för politiskt missmod och demoralisering måste arbetar- och vänsterrörelsen samla sig till beslutsam motoffensiv”, skriver Svensson om det internationella rådslaget Rött Forum 18-19 mars 2016.

Sverige: Palmemordet och världshistoriens klantigaste polisutredning

ältas nu 30 år efteråt mer än vanligt. ”Den politiska berättelsen har brutaliserats och handlar mer om skydd mot hot. Det är inte konstigt att vi fortsätter att älta ­Palmes pistoler trots att vi borde prata om hans politik”, kommenterar Eva Franchell i AB. Och Kristian Borg i Fria skriver att ”Högern måste ta ansvar för Palmehatet” och dess konsekvenser, den växande fascismen. ”Hatets och illviljans kolportörer” som Palme sa.

3,9 procent av de anställda i Sverige jobbar övertid utan ersättning, enligt Statistiska centralbyrån.Det är drygt 170 000 personer som bjuder arbetsgivarna på sin tid, fler män (4,6 procent) än kvinnor (3,3 procent), skriver Dagens Nyheter. Vanligast är det bland lastbilschaufförer. Helt oacceptabelt. Gå in i SAC och kräv tillbaka pengarna!

Malmö/Lund: Bokrea på India Däck Bokcafé!

Vi har fått in en massa nya böcker från AK Press i England, vi rear ut prisnedsatta böcker och vi har också en 10:-låda. India Däck – specialbokhandeln för vänsterlitteratur! Vi har böckerna som annars inte finns i Lund. Stora Algatan 3, bakom Kulturen. Välkommen!

Konsten: De strejkande gruvarbetarnas konstsamling.

En epoks härskande idéer är av nödvändighet den härskande klassens idéer. Men inte hela tiden och inte överallt. 2013 visades ”Vad hände med strejkkonsten?”- ett konstprojekt av Ingela Johansson.

När en vild strejk utbröt i malmfälten i Norrbotten i december 1969 kom många kulturarbetare att solidarisera sig med gruvarbetarna, och engagera sig i deras situation. Trots att det var rekordår i Sverige och det statliga gruvbolaget LKAB gick med vinst blev gruvarbetarnas arbetsvillkor hårdare. Konstnären Ingela Johanssons projekt Vad hände med strejkkonsten? handlade om den vilda strejkens effekter på kulturlivet, särskilt den konstsamling som uppstod när ett stort antal av tidens kända och okända konstnärer donerade verk till de strejkande.

I utställningen på Tensta konsthall visades Gruvarbetarnas strejkkonstsamling med verk av bl a Albin Amelin, Siri Derkert, Lars Hillersberg och Berta Hansson. Samlingen förvaltas numera av Gällivare museum åt gruvarbetarna. Under utställningsperioden arrangerades en serie evenemang i samarbete med ABF.

gruvFrån gruvarbetarnas konstsamling.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: