Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #662. Bilda Röda Garden!

Världen: Nazikopplad lynchmobb hyllas av Fremskrittspartiet.

Ett ”medborgargarde” som startats av en uttalad nazist patrullerar nu Norges gator. Vi har redan sett en liknande utveckling med medborgargarden i Sverige, då nazister har patrullerat på badhus och fotbollshuliganer gått samman för att godtyckligt misshandla mörkhyade människor i Stockholms centrum. Låt oss se till att vi aldrig får en regering vars företrädare stöttar dessa glorifierade lynchmobbar. skriver Erik Löfgren på Poltism.se. Om inte nazistiska medborgargarden förbjuds är det dags att bilda Röda Garden som motvikt.

Sverige: Överdimensionerade barngrupper på dagis.

Den överbelagda förskolan på Lindängen är ett skräckexempel som inte får upprepas. ”Varför ska vi ha ”riktlinjer” för barngrupperna? Det är löjligt. Inför tvingande lagstiftning med normer för antal barn, personaltäthet och storleken på lokaler och gårdar. Tidigt 80-tal hade vi faktiskt det. Och om förhållandena för ungarna inte är tillräckligt bra så ska vi inte behöva lämna våra barn. Föräldrar borde ha rätt att stanna hemma med ersättning om den omsorg som erbjuds inte fungerar”, skriver Lina Hjort i ETC. 12 barn och tre personal ska vara standard genom lagstiftning!

Sverige: Över 10 000 personer har förhörts i Palmeutredningen.

133 har erkänt mordet. Samtidigt finns över 87 000 persondokument i Palmegruppens 30-åriga databas. Materialet skall digitaliseras och Kerstin Skarp är optimistisk till att mordet skall lösas. Mordet var en statskupp och mördaren fascist är mitt tips.

Malmö/Lund: Skate-VM.

Det blir Malmö som får arrangera VM i skateboard i sommar. Samtidigt byggs en helt ny permanent skatepark i stan. Malmö är redan nu en skatestad i världsklass. Stapelbäddsparken är väldigt populär, annan gatumiljö har anpassats till dem som åker skateboard och redan nu har många tävlingar arrangerats. Men i sommar så kommer alltså en av de största. VM-finalen kommer att avgöras – på en helt ny bana som byggs av arrangören och sen skänks till stan. Den nya parken kommer att ligga i badhusparken i Hyllie. VM-finalen avgörs 20 augusti (SDS). Skateparken i Lunds Stadspark är också snart färdig för användning.

Konsten: Ellen Thesleff (1869 -1954)

Lysande konstnär och tidig modernist – ett färglyriskt måleri i framkant som nu visas på Sven-Harrys i Stockholm. Ellen Thesleff, född 5 oktober 1869 i Helsingfors, död där 12 januari 1954, var en finländsk målare. Hon utbildade sig i Finland och Paris samt var under flera perioder bosatt i Italien. Hennes konstnärskap domineras av oljemålningar och under de sex decennier hon var verksam utvecklades hennes stil från ett naturalistiskt uttryckssätt till en experimentartad färgexpressionism.

 

e.t

Ellen Thesleff 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: