Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #654. Mujeres Libres och Graffiti Planet.

Världen: TAK.

Den väpnade kurdiska separatistgruppen Kurdistans frihetsfalkar (TAK) har tagit på sig bombdådet i Ankara som krävde 28 människoliv. Gruppen lovar att utföra fler dåd i Turkiet och varnar turister för att besöka landet. Erdogan skyller på YPG som alltså inte har med dådet att göra. Han letar nämligen efter en förevändning att gå in i Syrien. Istället kan han få ett öppet inbördeskrig i Turkiet.

Sverige: Polisen kan bli mera gränslös lyder en rubrik (SR). Men är det verkligen möjligt? Det  tvivlar jag starkt på.

Malmö/Lund: ”Anarkismens Återkomst 2006-2016”.

Vad är anarkismen? Ett horisontellt samhälle byggt på federerade arbetarråd, utan stat, kapital, patriarkat, klasser eller hierarkier. Självförvaltning och direktdemokrati med allas medverkan. Huvudspåret är socialistisk anarkism men det finns också värdefull individualanarkism, grön anarkism och anarkafeminism. ”Om alla styr finns inga styrda och därmed ingen stat” (Bakunin).

Det mesta i boken verkar ha behållit sin aktualitet. Sedan 2006 har det svenska samhället under den borgerliga Alliansen företagit en störtdykning ner i orättvisa och ojämlikhet som även OECD har uppmärksammat. Finanskrisen från 2008 pågår fortfarande och anarkismens alternativa framtid blir mer lockande för varje dag som går i denna jämmerdal…att få leva i en total gemenskap med generaliserad kreativitet…det ni! Visst är livet underbart i sig också nu, i alla fall det som inte har med det groteska systemet att göra, och visst är det värre på vissa andra håll etcetera. Men möjligheten…möjligheten!

Och jag vet väldigt många andra som tänker ungefär så här. Det finns fler anarkister i Sverige nu än för tio år sedan. Vi får se till att bli ett par miljoner på samma ställe – då blir det party. Uppdaterad info finns i artikeln ”ABC för Autonoma” på denna blogg.

Konsten: Johans snygga omslag (baksidan). Boken finns att köpa på India Däck Bokcafé.

 

Anarkismens-återkomst-b_imagelarge

 

Boktips: Mujeres Libres och Graffiti Planet rekommenderas.

* KET: Graffiti Planet. Omara Books 2007. Oerhört snygga pieces från hela världen. Fyrfärg och liggande rektangulärt format. Målaren LAZOO från Paris är min favorit här.

* Albert Herranz: Mujeres Libres. Fria kvinnor för en fri värld. Anarkanda Förlag 2015. Högintressant bok om CNT/FAI:s kvinnorörelse, en milstolpe för anarkafeminismen. Dom hade fullt upp i detta machismo-land men med revolutionen blev män och kvinnor som bröder och systrar och Durruti var uttalad feminist. Nästa planerade utgivning från förlaget är en nyutgåva av den berömda ögonvittnesskildringen ”Bakom Barcelonas Barrikader” av Axel Österberg som gavs ut 1936. Nyutgåvan ges ut på Anarkanda Förlag under våren 2016.


 

Himno Mujeres Libres

 

love&peace

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 19 februari, 2016 av i * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: