Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #653. ”Anarkismens Återkomst” 10 år.


Världen: Obama till Kuba.

I mars kommer Obama på officiellt besök till Kuba. Det är första gången sedan 1928 som ett amerikanskt statsbesök sker. Efter revolutionen 1959 har relationerna varit djupfrysta, med invasionsförsöket i Grisbukten 1961, Kuba-krisen 1962 och USA:s långvariga handelsembargo sedan dess som har skadat Kubas ekonomi. Eftersom dessa metoder att tvinga Kuba till underkastelse inte alls har fungerat, försöker man nu istället att krama ihjäl det lilla tappra socialistiska landet. Det kommer inte heller att lyckas. Istället kan USA med litet tur få en socialistisk president.

Sverige: Nyval ingen populär åtgärd.

En majoritet av svenskarna, 60 procent, vill inte ha nyval före det ordinarie valet 2018 medan 30 procent säger ja. Det visar en mätning som Novus genomfört för Ekot.

Sverigedemokraternas framgångsvåg är bruten. Partiet backar med 1,3 procentenheter i den senaste opinionsmätningen från Aftonbladet/Inizio.– Det är ett tydligt mönster att de nu förlorar väljare till Moderaterna och Socialdemokraterna, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio.

 

Malmö/Lund: ”Anarkismens Återkomst” 10 år.

I morgon fredag 19.00 skall jag på begäran prata på India Däck Bokcafé om min bok ”Anarkismens Återkomst” som har 10-årsjubileum. Den är fortfarande efterfrågad som den enda boken på svenska i ämnet som är tillgänglig. Vad har hänt sedan 2006? Det blir ingen spoiler här, men en bild (nedan) av rörelsen som kan vara upplysande. Det är anarkismens huvudfåra det handlar om, den socialistiska anarkismen. Och den växer hela tiden.

CZ_Es_BWcAAHOdb.jpg_large


Polisen i Skåne får kritik av justitieombudsmannen (JO) för att ha fotograferat ett antal personer utan rättsligt stöd i samband med en demonstration.Händelsen inträffade när Sverigedemokraterna höll ett torgmöte på Gustav Adolfs torg i Malmö i samband med EU-valet den 24 maj 2014. Några motdemonstranter omhändertogs av polisen och fotograferades, men polisen får inte fota av en person under ett tvångsingripande, skriver JO i sitt beslut (AB).

Den modiga Malmöpolisen har idag skjutit en ko (!) (KvP).

Konsten: Pjotr Pavlenskij.

Efter att ha tänt eld på ryska säkerhetstjänstens högkvarter i ett konstperformance i november hålls konstnären Pjotr Pavlenskij inlåst utan tillgång till advokat. Människorättsorganisationen Amnesty slår nu larm om att den regimkritiske konstnärens situation är akut. Sedan den 26 januari hålls Pjotr Pavlenskij inlåst på en psykiatrisk klinik i Moskva, och får varken träffa advokat eller anhöriga. Pavlenskij greps i november efter att ha tänt eld på entrén till ryska säkerhetstjänsten FSB byggnad i centrala Moskva. ”FSB agerar med hjälp av en metod för oavbruten terror och upprätthåller makt över 146 miljoner människor”, skrev konstnären i ett uttalande efteråt (svt.se). Den politiska psykiatrin är alltså fortfarande verksam i Ryssland.


 

pjotr2-jpg

 Pjotr Pavlenskij framför säkerhetstjänstens brinnande dörr.

love&peace

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 18 februari, 2016 av i * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: