Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #641. Kjell Alinge R.I.P.

 

Världen: DADA hundra år.

Dadaismen var en avantgardistisk konstriktning inom modernismen som blomstrade från 1916 till omkring 1923. Dada kan ses som en mer handgriplig protest mot kulturens inlemmande i den sociala hierarkin. Man kan också säga att Dada var det första medvetna brottet med en borgerlig kulturell kontinuitet. Det bästa som skrivits på svenska om rörelsen är Ingemar Johanssons antologi och här finns en av hans texter.


dada-cover-art


 

Sverige: Motstånd bättre än lagstiftning.

Debatten om lagar mot hat och hot på nätet fortsätter. Är yttrandefriheten i fara eller är det bra att skärpa lagstiftningen mot olaga hot, hets mot folkgrupp och sexistiskt förtal? Det är ett skymningsläge, menar en jurist i Metro. Det går att få bort den värsta hetsen utan att inskränka yttrandefriheten menar jag. Men det bästa vore självsanering, inte nya lagar på ett område som skall vara fritt och gemensamt för alla. Statens makt ska inte öka, no way, men den aggressiva personförföljelsen från den yttersta högern, SD inräknat, måste på något sätt åtgärdas. Frågan är om rent politiska frågor kan regleras och avgöras på nätet.

Hur kan vi ingjuta hopp och slå tillbaka högern? Hur tar vi kampen med extremhögern? Som ett led i samlingen av vår tids livsnödvändiga aktivism planerar vi ett nytt Rött Forum den 18-19 mars på ABF-huset i Stockholm, skriver Svensson på zaramis.se.

Malmö/Lund: Stadsparken.

Den ljuvliga Stadsparken i Lund får nu förstärkning med 7000 perenner (SDS). Träd och buskar som redan planterats: Japansk magnolia vit, Kentucky kaffeträd, näsduksträd, kopparhäggmispel och katsura. Perenner och gräs som ska planteras: Rabattiris, blå ormöga, isranunkel, julros, stäppsalvia, rysk marton, silvertistel, stjärnflocka, purpurhatt, diamantgräs, blåtåtel och japanskt gräs. Bara de romantiska namnen väcker längtan till våren. Helt underbart. Stadsparken och Botan är mina käraste vattenhål.

Konsten: Kjell Alinge (1943-2016).

Han var programledare för radioprogrammen Pop i sommarnatt, Hemma hos (1970-talet), Eldorado, Centrifug (nätradio, vision-media.se) och Fantasino. Tillsammans med Janne Forssell gav han ut tre album från programserien Hemma hos, och senare även en samlingsbox med sju CD. Alinge hade en blogg, kallad Smog, på Eldorados webbplats. Här finns en text som bl.a. behandlar Kjell Alinge. Och här är svt:s minnesprogram. En mycket klok och mycket rolig människa som gjorde radiopratandet till stor konst. Hans musiksmak var exotisk, sofistikerad och vacker.

 Kjell


 Uppdateringar: Röda Garden i artikeln ”ABC för autonoma”.

Vinjett2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 6 februari, 2016 av i * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) och märktes , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: