Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #640. Op Art.

Världen: PYDs kamp mot Daesh.

För kurdiska PYD är det Islamiska staten som är den farligaste fienden. ”Vårt huvudmål är att besegra Daesh [IS]. Vi kommer inte att känna oss säkra i våra hem så länge en enda Daesh är i livet”, säger Salih till The Independent. När han av Al-Monitor får frågan om Rysslands nyss inledda militära insatser är Salih positiv: ”Vi kämpar tillsammans med vem som än bekämpar Daes. Vi kommer att stå sida vid sida med vem som än bekämpar Daesh mentalitet.” (Proletären).

I stället för att slänga maten måste matbutikerna i Frankrike som är större än 400 kvadratmeter nu donera utgånget livsmedel till välgörenhetsorganisationer. I onsdags antog Frankrike lagförslaget. Bakgrunden är en gräsrotskampanj från privatpersoner och organisationer som arbetar mot fattigdom och onödigt matsvinn, skriver Aftonbladet.se.

Protesterna efter att Polens nationalkonservativa regering infört lagar som medger övervakning av befolkningen och censur av medierna är omfattande. Varje helg sedan nyår har tusentals människor demonstrerat i Warszawa och flera andra städer. (Arbetaren.se).

Sverige: Nya regler kräver beväpnade vakter vid kärnkraftverk.

Från och med februari nästa år måste alla svenska kärnkraftverk bevakas av beväpnade vakter och deras närområden patrulleras med hund. Tacka Greenpeaces och de radikala miljöaktivisternas aktioner som kritiserat den bristande säkerheten för det! Men det är inte bara den yttre säkerheten utan också den inre som måste förbättras – i väntan på det enda som verkligen är säkert – att avskaffa  kärnkraften helt och hållet.

Skandalen med stjärnkirurgen Paolo Macchiarini handlar om mer än om en läkare med tappad etisk kompass. Skandalen är grundad i en repressiv toppstyrd kultur som har götts och stärkts på grund av långtgående högerpolitik, skriver Karin Rågsjö (V). För att rädda Sverige som forskningsnation och vända en mycket allvarlig utveckling i svensk vård och forskning medan tid är, vill Vänsterpartiet ställa högerpolitiken till svars. Det är i grunden den förda politiken som gett upphov till den osunda repressiva kultur som skandalen växt fram ur (Expressen).

Malmö/Lund: Vänsterpartiet säger nej till våldsbejakeriet.

Nio av Lunds tio partier var överens om att ta fram en handlingsplan mot våldsbejakande extremism. Men nu hoppar Vänsterpartiet av – medan Sverigedemokraterna säger ja. – Våldsbejakande är ett fruktansvärt flummigt ord, säger Mats Olsson (V).

Heder åt (v) som inte ställer upp på denna förtäckta högerkampanj mot vänstern! Vill man motverka högerextremism och islamism kan man göra det utan liberala dimridåer av detta slag. En utförlig kritik av kampanjen och Samtalskompassen med entourage finns här i artikeln ”S.k. experter på s.k. extremister”.

Konsten: Eye Attack – Op Art och kinetisk konst 1950-1970.

Visas på Louisiana, t o m 5/6 . Svartvita mönster som får hjärnan att gå i spinn. Platta bilder som häver sig i vågor, medan fantomfärger flimrar på näthinnan. Opkonsten, optisk konst, tog 1960-talet med storm. Den experimenterade med seendet och ville demokratisera konsten. När allt handlar om vad ögat upplever, krävs inga förkunskaper. Popkulturen med sin mode- och designscen slöt den i sin famn. Snart täckte dess svindlande, geometriska mönster allt från skivomslag till minikjolar. Snygg, slagkraftig och lekfull blev den så populär att den föll i onåd hos tidens kritiker. Konsthistorien har sällan satt massornas kultur särskilt högt, skriver Carolina Söderhollm i HD.

Victor Vasarely var ett av de viktiga namnen (bild nedan) och Malmö Konsthall hade en stor utställning av hans verk när det begav sig. Roligt att Louisiana tar upp denna tråd – färg, form och perception är konstens centrala områden.

 

op2

 Courtesy Victor Vasarely

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 6 februari, 2016 by i * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: