Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #628. Omvända roller.

Omvända roller.

Kaczynski och hans parti PiS fortsätter att avskaffa de rester av demokrati som hittills funnits i Polen. Högernationalismen väller fram här liksom i Ukraina och i Orbans Ungern – en orbanisering sker av hela Östeuropa. Däremot stärks vänstern i Västeuropa – omvända roller. Om Bernie Sanders vinner över Donald Trump i presidentvalet – han är åtminstone den populäraste nu – blir det också ombytta roller. Och politisk förändring underifrån är vad världen allra bäst behöver efter 7 års finanskris. Renovatio mundi.

Sverige: Terroristjägarna tänker om.

Samtalskompassen inriktar sig nu i praktiken bara på islamisterna, skriver Petter Larsson i AB. ”Den nationella samordnarens kansli har smetat ut alla former av våldsbejakande extremism till en gemensam gegga, och därmed omöjliggjort alla seriösa försök att komma tillrätta med våldet” menar en av de s.k. terroristexperterna själva. Den analysen hade jag kunnat bjuda på redan från början. Att man angripit grupper ur alla politiska läger har varit ren opportunism. Men litet självinsikt kan alltså nu vara på väg i denna förvirrade kampanj som egentligen borde koncentrera sig på den mordiska högerextremismen och inget annat.  Det är trots allt en viss skillnad på tårtkastare och bombkastare, vilket allmänheten redan sedan länge känner till.

Malmö/Lund: Taxiskojeriet.

”Sammantaget har taximarknaden i Malmö/Lund-området förändrats från fem fristående och konkurrerande taxibolag till i praktiken ett företag”, skriver Tekniska nämnden i Lund. Detta har märkts bland annat på att färdtjänsten överhuvudtaget inte fungerar och att taxi vid Centralen är en ren skojeriverksamhet. Själv har jag fått betala allt från 50:- till 350:- för exakt samma sträcka, ibland ännu mer. Det är också vanligt att chaufförerna inte hittar någonstans. Och antagligen är det bolaget som tar hand om pengarna och inte dom som kör. Så går det när man avreglerar stort som smått i nyliberal anda – kunderna och servicen blir lidande, taxiarbetarna exploateras och missnöjet stiger.

Konsten: Min senaste målning.

 

ovalnät2

 

 Love, Peace & Understanding — anarchy is order

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: