Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #606. Om självradikalisering och renegater.

Världen: Övergreppen i Köln.

Det som hände i Köln på centralstationen nyårsafton med sexuella övergrepp och stölder påminner om liknande händelser på Tahirtorget under den arabiska våren. Då visade det sig att fascister, poliser och andra motståndare till revolutionen var inblandade, i Köln verkar det snarare vara organiserade kriminella gäng från olika länder. Utredning pågår och rasisterna är i extas. Men kriminalitet och sexism är inget invandrarfenomen, det är betydligt vanligare i högerextrema kretsar. I vårt eget bruna riksdagsparti är den kriminella överrepresentationen förbluffande jämfört med andra partiers.

Sverige: Självradikalisering och renegater.


Zenga2


Självradikalisering behöver inte alltid vara något negativt, åtminstone inte inom vänstern. Men det gäller att hålla tungan rätt i mun. Om en politisk grupp börjar sluta sig inåt, utesluta allt fler medlemmar och drabbas av paranoia kan det resultera i tragedi typ stadsgerillorna på 70-talet eller japanska militanta studentrörelsen Zengakuren där man till slut tog livet av varandra tills den siste medlemmen sköt de återstående. Stalinsyndromet. Zengakuren  (bild nedan) var på sin tid en mäktig och mycket militant studentrörelse. Man kunde samla hundratusentals, alla med hjälmar och påkar. När Dwight D. Eisenhower gjorde sin asiatiska rundresa ockuperade Zengakuren flygplatsen i Tokyo – presidenten vågade inte landa. Situationistiska Internationalen genomgick också en del av dessa faser fram till sin upplösning 1972, men på ett mindre dramatiskt sätt och utan våld. Visserligen tog Guy Debord livet av sig men det berodde på hans dåliga hälsa. Att man triggade Majrevolten är ett historiskt faktum. Raoul Vaneigem var en av SI:s medlemmar som fortsatte att vara aktiv på egen hand och han är i dag radikalare än någonsin. Men han skrev ingenting under sju år efter upplösningen, och talar om en Under Siege-reflex, en belägringssituation. Idag har SI ett bestående inflytande genom böckerna, filmerna och konsten de lämnade efter sig, men framförallt deras koherenta kritik av skådespelssamhället som är ständigt aktuell.

zengakuren

Jag läser tidskriften Brands mycket intressanta nummer om renegater, både avhoppare från höger (fler och mer positivt) och avhoppare från vänster (färre och mer tragiskt). Ni känner säkert till dem så jag drar inte hela listan men Jan Sjunnesson kommer jag att sakna och Kim Fredriksson kan vi hälsa välkommen.  Dom är heller inte så vanliga som man kan tro och majoriteten blir inte renegater utan håller hela vägen. Jan Guillou skriver i AB om vänstern som en karriärstege, men han glömmer att många också gjorde en omvänd klassresa, helt frivilligt och i tidens anda. Min egen utveckling vid 13 års ålder gick från radikalpacifism i freds- och u-landsrörelsen, till miljöaktivism och frihetlig socialism kring 18. Där är jag än idag, trygg i min övertygelse. Förutom 50 år som aktivist i den frihetliga revolutionära rörelsen, och på senare tid på ett radikalt bokcafé – som också är en revolutionär handling. Reformismen har aldrig lockat mig. Hur klarade jag mig själv från att bli renegat eller sekterist? Jag brukar säga att mina barn räddade mig. Perspektivet skiftar och det fredliga familjelivet blir viktigare. Man kan delta i civilsamhället men göra det så nära sina värderingar som möjligt. Ett bra sätt att invänta revolutionen på. Och den kommer om vi inte ger oss – envishet är en av revolutionärens främsta egenskaper.  No surrender!

Att läsa:

  • Brand 4/2015: Åsiktsbytarna. Kulturföreningen Brand.
  • Raoul Vaneigem: Selfportait and Caricatures. Not Bored 2015. (Sjävbiografi i intervjuform).

Malmö/Lund: Kommande antifascistiska aktiviteter.

23/1 Antifa blockade CPH

6/2 Antifa/ No Border Action Day. Mer information på http://www.antifa.se

Konsten: Corita Kent.

procession-vid-Watts-tower-1957

Corita Kent (1918- 1986) : Procession vid Watts Tower 1957. Courtesy konsten.net

 

2 kommentarer på “Krönika #606. Om självradikalisering och renegater.

  1. Jan Sjunnesson
    7 januari, 2018

    Tackar

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 8 januari, 2016 av i * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: