Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #589. Flyktingarna eller fascisterna?

Världen: Facebook tar bort hat och hot.

Inlägg som innehåller hat och hot ska raderas. Och det ska ta högst 24 timmar. Det är innebörden av en överenskommelse som Facebook, Google och Twitter nått med den tyska regeringen.– Sociala medier kan inte bli en fristad för extremhögern, säger landets justitieminister Heiko Maas (AB). Detta är ett efterlängtat initiativ som kan komma att tillämpas även i Sverige. Hets mot folkgrupp ingår som bekant inte i yttrandefriheten.

Sverige: Flyktingarna eller fascisterna?

Det kan visa sig att det blir dyrare för samhället i längden med stängda gränser än med öppna gränser även för flyktingar. Ingen verkar ha räknat på det, ändå är argumenten ekonomiska: det påstås saknas resurser trots att Sverige är ett välmående land. Hur länge det nu varar om vi stänger in oss själva. Isolationspolitik trodde jag Nordkorea var ensamt om men så var inte fallet. Man kunde ju hoppats att myndigheterna skulle kunna hålla huvudet kallt i den uppkomna situationen. Troligen har man låtit sig påverkas av det bruna riksdagspartiet och kommentariatet längst ner i kloakerna vilket man förväxlat med en folkopinion. Alla beslut just nu präglas av brådska och tunnelseende.

antifascism

Varför inte skifta perspektiv och angripa problemet just där? Den hysteriska stämningen och brandattentaten mot flyktingförläggningar som nu pågår inom yttersta högern utgör en samhällsfara och bör åtgärdas snabbt och resolut. Använd FNs och EUs fördrag om förbud mot rasistiska organisationer. Några lagändringar i hastigheten behövs inte, det räcker om vi följer de fördrag vi redan skrivit på. Behövs mera medel till flyktingmottagandet så höj skatten för Bert Karlsson och andra höginkomsttagare. Invandringen har vi råd med – den har förresten redan börjat minska – men att låta fascismen växa obehindrat, i Daesh såväl som i Dalarna, det kommer däremot att stå oss riktigt dyrt.

Malmö/Lund: Åsa Nacking intervjuas.

Här lägger konsthallschefen i Sydsvenskan fram sina synpunkter på turbulensen den senaste tiden. Sista ordet är ännu inte sagt och man hoppas att det slutar lyckligt för alla berörda – inklusive lundaborna. Och för måleriet.

På Smålands nation verkar en klick nyliberaler (!) ha skaffat sig inflytande. Dags för en ny revolution som den i oktober 1971. Smålands skall vara den socialistiska alternativa studentnationen, basta!

För övrigt anser jag att avgasbilar ska förbjudas. Det finns numera avgasfria bilar och andra elfordon i stor mängd och den miljöskadliga och klimatskadliga bensindriften är därmed överflödig. Detta bör ske minst lika snabbt som när tobaksrökningen försvann.

AnarchyIsOrder

2 kommentarer på “Krönika #589. Flyktingarna eller fascisterna?

 1. Beckie Shurley
  30 mars, 2016

  Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how could we communicate?

  Gilla

  • Konst & Politik
   30 mars, 2016

   Hi and thanks for Your nice words, I appreciate that. Serious comments dealing with a specific subject in a blogpost will be published but unspecific messages, friendly or not so friendly, posted en masse, will not and are considered spam. Welcome back!

   Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: