Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #587. Konsthallsnostalgi.

Världen: Svensken Jesper Söder, 24, slåss mot Daesh i Syrien.

https://youtu.be/oJn9TvRjzh0

Sverige: Kurdprotest i riksdaghuset.

En grupp fredliga och obeväpnade kurder protesterar just nu i riksdagshusets entré (AB) mot Sveriges stöd till den vidrige Erdogan.Tungt beväpnad polis är på plats. Margot Wallström borde sätta åt Turkiet. Och dom borde absolut inte få bli medlemmar i EU; att dom är med i Nato är illa nog. Att PKK men inte Daesh är terroriststämplade är totalt vansinnigt. Upp-och-nervända världen.

Sverige: Polisen kartlägger romer igen.

I nästan ett års tid har polisen kartlagt romska EU-migranter som befinner sig i Sverige, avslöjar Ekot i Sveriges Radio. Detta utan att personerna har varit misstänkta för något brott. Uppgifterna ska ha lagrats i omfattande register.– Man vill ha en ursäkt för att få ut dem ur landet, säger debattören Hans Caldaras (AB). Skandalen med Malmöpolisens romregister går i repris. Kan ingen förklara för polismakten att de ska lämna romerna ifred?

Sverige: Flera anlagda bränder

har utbrutit i ett planerat boende för ensamkommande flyktingbarn nära skånska Bjuv. Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt mordbrand.– Det är uppenbart anlagt, säger Hans Nilsson, vakthavande befäl på Skånepolisen. Detta var den 40:e branden i asylanläggningar bara sedan i somras (AB). Man kanske borde bura in en och annan Sverigedemokrat i förebyggande syfte?

Malmö/Lund: Var finns konsten på Konsthallen?

Naturligtvis ska inte Konsthallen stängas för gott som en del har fått för sig. Det har vad jag vet aldrig varit aktuellt och det vore jag självklart emot. Vad det gäller är en rekonstruktion av verksamheten, det vill säga av vilken konst som visas. Och det finns mycket att välja på där – man måste inte alls ställa ut det mest nihilistiska och blodfattiga. Det förekommer hur mycket praktfullt och lysande måleri som helst även i den nutida konsten, det gäller bara att inte välja bort det, inget annat. Man ska inte behöva fråga sig ”Var finns konsten?” när man går in i denna vackra byggnad.

Konsten: Konsthallsnostalgi.

En affisch från den tid när Lunds Konsthall var på allas läppar och Mariann Nanne-Bråhammar skötte utställningarna med bravur. Folk trängdes överallt och fick knappt plats på vernissagerna, det stod människor utanför entrén som inte kom in. Konsten innan postmodernismen var rolig, färgstark och politisk. Man ska följa med sin tid. Men vad gör man om ens tid har fel?


 

eroticart

70.000 besökare såg denna utställning.

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 16 december, 2015 av i * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: