Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #586. En färgstark Konsthall åt Lundaborna!

Världen: Fred i Colombia.

Fredsförhandlingarna på Cuba mellan diktatorn Uribe och den modiga Farc-guerillan går in i ett avgörande skede efter 60 års konflikt. En allmän jordreform för de fattiga bönderna är gerillans främsta krav som gått igenom, och krigsförbrytelser på båda sidor ska straffas.

farc


Sverige: Polisens skandalösa under-cover-verksamhet.

I december 2010 lämnade Polismetodutredningen, tillsatt av alliansregeringen, följande förslag. Majoriteten av remissinstanserna var positiva, men fortfarande har inga lagar införts. Tillstånd ska krävas innan infiltrerande poliser får ta sig in i människors bostäder och andra privata utrymmen. Betalda privatpersoner, så kallade hemliga informatörer, får bara användas för infiltration mot kriminella grupperingar om det finns ”särskilda skäl”. Brott som provocerats fram ska inte kunna leda till dom. Dold spårningsutrustning får bara användas efter särskilt godkännande. Detsamma ska gälla hemlig filmning i eller in i någons bostad samt ljudupptagning under samtal (DN.se).

Erfarenheten visar att under cover provocerar fram fler brott än vad som förhindras. Verksamheten är helt oreglerad och utan insyn och de regler som finns följs inte. Som jag brukar säga: Ordningspolisen är ett hot mot ordningen och säkerhetspolisen är ett hot mot säkerheten.

Malmö/Lund: En färgstark Konsthall åt Lundaborna!

Malin Åkerström hoppas att politikernas beslut att modernisera och rekonstruera verksamheten i Konsthallen ska resultera i en konsthall som lockar en bred publik. Nu är det sällan hon besöker Konsthallen som hon beskriver som abstrakt, anemisk och tråkig.– Jag går inte ens in där för att låna toaletten. Det är för dystert, säger hon. Hon tror att Konsthallens utställningar talar till en viss konstintresserad publik, men inte till den bredare.–  Jag tror att människor vill se konst som får dem att uppleva något. Kala väggar eller linjer på golvet får mig inte att känna något, säger hon.–  Att det ska vara en Konsthall med mycket konst som talar till folk. Det kan vara tavlor, fotografier eller statyer.– Man säger att Konsthallen har funnits i 60 år. ”So what”, säger jag. Man kan ha roliga utställningar där i alla fall, som förr i tiden. Nu är den som en gravsten över den Konsthall som en gång var (SDS).

Läs min önskelista på utställare i förra krönikan! Redan med bättre utställningar, måleri, form, färg och ljus kan Konsthallen få liv igen. Och det är dessutom den vackra Konsthallen byggd för.

Malmö/Lund: Avgiftsfri kollektivtrafik!

gratis

Alexander och Olof i Ung Vänster Skåne skriver:

”Region Skåne och de styrande politikerna verkar göra allt för att vi ska tvingas ta bilen. Men en annan politik är möjlig och när människor står frysandes på perrongen eller väntar på ett mötande tåg pratar de med varandra och förenas i sin ilska och frustration. De organiserar sig för förändring på riktigt. Tillsammans har vi resenärer gemensamma intressen – det är dags att våra krav om en upprustad och avgiftsfri kollektivtrafik tas på allvar” (SDS).

AnarchyIsOrder

 

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: