Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #576. Utomrättsliga avrättningar i Israel.

Världen: Utomrättsliga avrättningar i Israel.


Amnesty International instämmer i utrikesminister Margot Wallströms kritik av Israels utomrättsliga avrättningar. Borta är den flathet och inställsamhet mot Israel som kännetecknade Carl Bildts politik. Go Margot, go!

Sverige: Högercensuren på Wikipedia.

På svenska Wikipedia härskar den självutnämnde och självdeklarerade Ayn Rand-anhängaren Andreas ”Grillo” Villén, som påstår att Wikipedia är en meritokrati och att han själv (naturligtvis) är den mest meriterade. ”Det viktigaste kännetecknet för folk med makt är att de säger sig inte ha någon makt” som DN-chefen Olof Lagercrantz sa en gång. Ett färskt exempel på högercensuren som präglar sv.wikipedia är att artikeln om ordet ”Kjöllra” nyligen raderats. Kjöllra är ett mycket gammalt svenskt uttryck, som numera fått sin innebörd i DN-skribenten Hanne Kjöllers totalt oseriösa och faktaföraktande journalistik. Det används flitigt och har fastnat i språket, men detta ignoreras demonstrativt av Wikipedia. Här skriver Aktuellt Fokus om denna skandal.

http://aktuelltfokus.se/wikipedia-censurerade-bort-ordet-kjollra/

Att ”alla kan redigera” på sv.wikipedia är inte sant. Alla får inte redigera och det är administratörerna, inte sällan nyliberaler, som gallrar ut användarna och bidragen. Det verkar också som att det lätta i att skriva högervridet får ersätta det svåra i att skriva neutralt eftersom man inte uppfattar skillnaden. Kvantitativa uppgifter som siffror, datum, namn och årtal brukar återges korrekt, men alla artiklar som avhandlar politik och värderingar bör man ta med en stor skopa salt. Synd på ett sådant lovande projekt. Engelska wikipedia är inte högerterroriserad på samma sätt, och deras artiklar är generellt sett bättre och mer pålitliga.

Konsten: Upplyftande affischkonst, del 2.

Här tågar rödgardister frimodigt rakt ut i havet, eller om dom korsar Gula Floden. Vad som skildras är ominpotensen hos en revolution som bars upp av en miljard kineser. Ingenting kan hejda folkets flodvåg! Utom stalinismen, då. Om Mao gjort sig av med Deng hade Kina kanske kunnat vara ett klasslöst samhälle idag, inte en råkapitalistisk partidiktatur. Men kineserna ser ju historien i ett 10.000-årsperspektiv, och än är klasskampen inte avgjord.

 

pposter2

 

Vinjett2

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 6 december, 2015 av i * KRÖNIKAN, * KRÖNIKAN (500) och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: