Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #570. Det var en tid då allt var möjligt.

Gamla Bro

Första stormötet på Allaktivitetshuset Gamla Bro. Från invigningen den 14 September 1969.

5 september – 17 januari 2016 på Kulturhuset Sthlm, Galleri Underlandet, visas en utställning om allaktivitetshuset Gamla Bro i Stockholm som fanns från september 1969 till slutet av 1972.

Det första allaktivitetshuset i Sverige var som ni känner till från denna blogg Västra Mårtensgatan 5 i Lund, i maj 1969. Men det tog bara tre dygn innan polisen kom. Sen följde ockupationen av Kiliansgatan 7 som också bara fanns i tre dygn, och en sista snabbockupation på hösten. Kommunen svarade med att tillsätta en mycket långvarig och mångordig utredning. Vi allaktivister gjorde samtidigt en skuggutredning, där vi vallfärdade runt Europa och rapporterade hem från olika allaktivitetsförsök. De flesta var mycket lyckade, emedan just Gamla Bro brottades med problem av yttre orsaker.

Men det rådde utvecklingsoptimism i hela samhället och mest optimistiska av alla var vi.

I Lundakommunens utredningsmaterial kan man fortfarande läsa min och min kamrats rapport från Gamla Bro. Den allvarligaste invändningen var dels att Gamla Bro var den enda lokalen i sitt slag, och därför blev överbelastad, med socialt utsatta i majoritet eftersom deras behov var mest akut. Och att Socialnämnden och Barnavårdsnämndens byråkrater styrde över Stormötet, som därmed inte hade det fulla inflytandet. Detta var orsaken till ockupationen. Vi intervjuade och antecknade detta i vår rapport: ett Allaktivitetshus måste vara självstyrande för att fungera.

 

taket

Kiliansgatan 7: Poliser betraktar aktivisterna på taket 1969.

På tal om sociala problem som knark: Sverige har idag fem gånger högre narkotikadödlighet än drogliberala Nederländerna, enligt EU’s statistik. I Nederländerna dör 8 personer per miljon invånare och år av narkotika. I Sverige dör 40 per miljon. Det är fem gånger så många. Nolltolerans fungerar ingenstans – vare sig mot droger, graffiti, husockupationer eller gemenskap.

Elementära ordningsregler finns även i ett allaktivitetshus, men dom bestäms av Stormötet, inte av någon utomstående auktoritet.

Allaktivitetsidén – öppen gemenskap och kreativa  aktiviteter under direktdemokratiska former – försvann inte med 1960-talets vänstervåg. Den fanns hela tiden kvar som en längtan efter något bättre och mänskligare, och 2008-2009 anordnades besättandet av Smultronstället och Ockupationsfestivalen i Lund, med följd att husockupationerna spred sig över hela landet. Några av de bästa exemplen, Bergatrollen och Cyklopen, finns kvar, tillsammans med en mängd varianter på eller blandformer av allaktivitetsidén: Kulturhus, Ungdomshus, Musikhus och så vidare. Men sociala kategorier ska blandas, inte segregeras.

Och för en positiv knorr på denna krönika måste vi poängtera att allt var visserligen möjligt, men det tog avsevärt mycket längre tid än vi trodde. Närmare bestämt 40 år! I januari 2015 invigdes äntligen Lunds Allaktivitetshus Vilda Väster vid Hårlemans plats. Den verksamheten fungerar bra och är mycket uppskattad av lokalbefolkningen. Det går om man inte ger sig!

VildaVäster

Lunds Allaktivitetshus Vilda Väster 2015. Foto courtesy Sydsvenskan.

 a-stjärna

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: