Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #534. Klimatmötet kan bli en framgång.

Världen: Inför klimatmötet i Paris.

Mänskligheten slipper en förödande temperaturhöjning på fyra till fem grader Celsius. Det blir resultatet av de klimatlöften som världens länder avgivit inför klimattoppmötet i Paris i december. Man noterar att de analyser som gjorts av bland andra Internationella energiorganet (IEA) nu antyder att höjningen stannar på 2,7 grader.– Det är goda nyheter. Det räcker inte men vi har tagit ett stort steg i rätt riktning. Vi är på ett avgörande sätt på väg mot en kolfri ekonomi (AB).

EU:s medlemsländer bör skydda Edward Snowden, anser EU-parlamentet i en ny resolution. – Sverige borde vara föregångare, säger Peter Eriksson, EU-ledamot för MP, i ett uttalande. (ETC). Det hoppas vi Margot Wallström också tycker!

Sverige: Borgerlig flyktingpolitik.

På onsdagen samlades tusentals människor i fyra olika städer samtidigt för att protestera mot regeringens och de borgerliga partiernas överenskommelse om Sveriges flyktingpolitik. Uppehållstillstånden blir tillfälliga och RUT-bidraget kommer också att utökas. Pensionsåldern ska höjas. Samma gamla moderatpolitik som vi trodde vi vant oss av med (aktuelltfokus.se). Man kan bara sucka.

Malmö/Lund: Antifeministiska ungmoderater.

”Maskulin Ungdom” har bildats på Latinskolan i Malmö. Per Ströms efterträdare – bara så mycket omognare. De kommer att inse att antifeminismen är en återvändsgränd liksom deras andra högerextrema attityder. Om de växer upp vill säga, men den prognosen får väl betraktas som tämligen osäker.

För den som söker en feminism med litet mera studs i kan jag rekommendera anarkafeminismen med stolta anor ända från Pariskommunen 1871. Den har redan från början haft det helhetsperspektiv som andra feministiska varianter ganska nyligen letat sig fram till.

Imorgon lördag blir det demonstration mot nazismen på Stortorget i Lund. Och det kan verkligen behövas. Klockan 16 på söndag ska polisen jämna migrantlägret på Industrigatan i Malmö med marken. Vi får väl se hur det går med det…

Konsten: Karin Broos på Waldemarsudde.

Vi har skrivit om henne förut, men här är hon igen, vår tids Ola Billgren. Virtuost målade och dovt stämningsmättade bilder i utställningen ”Still life”.


karin-broos-tidig-morgon-201


Karin Broos: Tidig morgon, 2015. Akryl på duk, 105 x 145. Bild: Marc Broos/unt.se.

AnarchyIsOrder

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: