Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #533. De verkliga hjältarna.

Världen: Bill Gates – socialist?

Bill Gates säger helt riktigt att den privata sektorn inte kommer att lösa klimatkrisen. Då blir han kallad socialist i USA (ETC). Inga höga anspråk precis; vad ska man då kalla Bernie Sanders? I det landet är alla begrepp ställda på huvudet.

Sverige: Usk:orna är de verkliga hjältarna.


Felicia Hedlund är hjältinnan för dagen, hon och alla hennes arbetskamrater, de hårt arbetande och enormt duktiga undersköterskorna som är själva basen i den allmänna sjukvården och som står för den mesta patientkontakten. Utan dom stannar Sverige. Deras status och löner måste upp! Läs hennes plädering för sitt yrke här.


Felicia
Felicia Hedlund, usk.

Och här kommer fler hyllningar – till förskolepersonalen. Pappan Johan Nilsson skriver: ”I morse efter jag lämnat så slog mig tanken ”de är hjältar”, inte bara vardagshjältar utan med överkrafter. De träffar våra barn mer tid per dag, per vecka och säkert per år än vad vi föräldrar gör. Vilket i grund och botten är helt galet om jag tänker efter. Men de gör det. De tar hand om det finaste vi har, det mest dyrbara vi någonsin kommer ha i våra liv. Vi anförtror våra barn i deras omvårdnad. Jag säger ge förskolepersonal den lön de vill ha och därmed punkt! Låt de slippa regeln om karensdag vid sjukdom och låt de få 90% vid sjukdom. Ge dem all cred som finns för allt de gör! Jag försöker att komma ihåg att tacka varje gång jag hämtar och det är fan det minsta vi föräldrar kan göra för det jobb de gör. Så har du inte gjort det nån gång, säg tack nästa hämtning. Tack för att Ni finns förskolepersonalen!”

JohanJohan Nilsson, förälder

Jag har själv jobbat både i sjukvården, i skolans flesta stadier och på föräldrakooperativt dagis – ”vi som bygger framtiden” – och jag vet att det stämmer om de som jobbar där. Och att det värmer. Tack själv, Felicia och Johan!

Malmö/Lund: Förestående rivning av migrantboplatsen.

Senast på söndag ska tältlägret på Industrigatan rivas, vilket kommer att kräva en massiv polisinsats på grund av det impopulära och inhumana beslutet. Finns det inte problem så skapar polisen dom – att lösa problem har man slutat med om man någonsin haft den ambitionen. Vilket är mycket tveksamt. Miljönämndens beslut att tömma EU-migrantlägret på Industrigatan överklagades på torsdagsmorgonen (SDS). Det är Centrum för sociala rättigheter som överklagar beslutet, dessutom har man begärt att Länsstyrelsen inhiberar beslutet så att det inte verkställs. Nätverket för Romers Rättigheter har samlat in 4000 namnunderskrifter mot rivningen. ”Ska vi ha anarki?” frågar ägaren till ödetomten. Ja det ska vi, och inte bara här. Du har uppenbarligen ingen användning av din tomt. Det har migranterna. Tomma platser är allas platser!

Ett nytt brandattentat mot asylboende upptäcktes i Höör i natt.  ”Det går en terrorvåg över Sverige. SD har ett ansvar för de stämningar som utlöst den”, skriver Göran Greider i Dala-Demokraten. Ja, inte minst Ekerotarna har piskat upp stämningen och uppmanat till ”aktivism”. Åkessons krokodiltårar imponerar inte på någon och är givetvis rent hyckleri. Men det bruna partiet backar nu till 19,4 procent, den första nedgången hos Novus sedan i februari. Kan det vara så att svenskarna äntligen börjat tröttna på den våldsamma rasismen?

Konsten: Louisiana i Humlebæk.

Det danska konstmuseet Louisiana satsar nästa år på Louise Bourgeois, Picasso, Daniel Richter, Poul Gernes och optisk konst, skriver Sydsvenskan. Opkonsten hade sin storhetstid under samma period som popkonsten, och Vasarely var ett av de största namnen. Numera har opkonsten uppgått i populärkulturen, inte minst i rave-sammanhang, men dyker ändå upp i gallerier då och då. Här är ett exempel i gif-format.


kub

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 29 oktober, 2015 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: