Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #530. Xenolingvistik.

Världen: Varning för kött.

Goda nyheter för vegetarianer, mindre goda för köttätare är att WHO varnar för processade köttprodukter, dvs charketurivaror som korv, skinka och pastej. Ännu en orsak att bli vegetarian! Däremot är kött inte lika farligt som exempelvis rökning om det nu behövde sägas.

Sverige: Eftergifter i asylfrågan.


Det blir tillfälliga uppehållstillstånd och en del andra försämringar för asylsökanden enligt den politikernas överenskommelse som (v) klokt nog ställt sig utanför. Bruna partiet jublar. Och Löfven är ”en gråsosse i allra bästa bemärkelsen” säger Sydsvenskan förtjust. Vi andra skäms. Här skickas det minsann signaler.

”Högerterrorismen har bubblat länge i Sverige. Den har fått hålla på. Inte polisiärt kontrollerats, inte övervakats, inte stoppats”, skriver Johan Ehrenberg i ETC. Så är det. Säpo och polisen ignorerar den fullständigt och tillsynes medvetet. Men en 180 graders folklig motreaktion kan stoppa den. Om inte vi så vem? Om inte nu så när? Antifascistiskt motstånd lönar sig i längden, det vet vi i Lund – sedan 30 november 1991.

Malmö/Lund: Xenolingvistik.

Årets smalaste bok, skriver Lundagård, är Yens Wahlgrens ”Liftarens parlör till galaxen”. Yens har ”en fil.kand i klingonska” och behandlar olika konstgjorda språk. Trevlig läsning för språknördar.

Konsten: Konstlexikonett Amanda.

Konstlexikonett Amanda, det största i sitt slag, finns numera en artikel även om min konstnärliga verksamhet tillsammans med ”Stor frihetlig målning”. Känns uppmuntrande. Lundagallerister som vill hänga med i konsten kan också uppdatera sig i detta lexikon.

StorFrihetligMålningStaffan Jacobson: ”Stor frihetlig målning”. Tillhör India Däck Bokcafé, Lund.

Det är så här min konstkritik ser ut. Till den postmoderna relativismens banérförare kan jag bara säga: If I agreed with you we’d both be wrong. Vad nutidskonstens meritokrati framförallt sysslar med just nu är att såga av den gren den sitter på. Nihilismen skapar tomrum och naturen avskyr tomrum; något annat kommer att ta dess plats. Den politiska konsten, det praktfulla måleriet och gatukonsten står på tur – remember who told ya.

Vinjett2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 26 oktober, 2015 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: