Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #529. Den sista måltiden.

Världen: EU skärper gränsbevakning.

EU kommer att upprätta en ny Frontexinsats vid gränsen mellan Grekland, Albanien och Makedonien, det rapporterar Reuters och hänvisar till ett utkast till överenskommelse mellan EU-länderna (svd).


Sverige: Kvarts miljon höll tyst minut för offren i Trollhättan.


Hundratusentals personer över hela landet höll klockan 14 på eftermiddagen en tyst minut för att hedra offren för skolmorden i Trollhättan. Senare i dag anordnas en stödmanifestation i staden. (AB)

Genom sin retorik bär Sverigedemokraterna ett ansvar för den senaste tidens bränder på asylboenden. Det menade Anders Lindberg, ledarskribent på Aftonbladet, i gårdagens Svt Debatt.

Malmö/Lund: Säkerhetsövning.

Skolorna i Malmö och Lund har fått i uppdrag att titta på ett scenario med en skolskjutning (SDS).

Konsten: Den sista måltiden.

Ett dygn fick Piroz Kianersis och Mats Sundgrens 23 meter stora målning sitta kvar innan den blev övermålad. Målningen symboliserade Den sista måltiden, i det moderna samhället. Pratbubblorna utgör den samhälleliga kritiken.

– I stället för lärjungarna sitter samhället runt omkring. Där finns kapitalet, som den enda glada individen, ett trehuvat monster som symboliserar religionerna ”Kriga i vårt namn”, Göran Persson som säger ”Privatisera mera”, Janne Josefsson som jagar bidragstagare ”Jag ljuger för dig”, Jimmie Åkesson som tycker att ”Allt är blattarnas fel”, hipstern med en surdegsbaguette under armen ”Jag älskar streetart, men inte där jag bor”. Målningen speglar samhället, säger Piroz. Kianersi. I ett hörn en romsk tiggerska med en skylt ”Samvete 1 kr”. Bredvid henne skurar en kvinna golvet. I samma hörn står en vakt med höjd batong ”Håll käften lille apajävel” med passning till Malmö (Spånga Tidning.se). En suverän målning. Klicka för större bild!

2015Piroz Kianersis och Mats Sundgren: Den sista måltiden. Graffiti på mur, Spånga 2015.

AnarchyIsOrder

2 kommentarer på “Krönika #529. Den sista måltiden.

 1. Lars-Ola Johansson
  26 oktober, 2015

  FN-förbundet borde uppmana USA att finansiera EU:s kostnader för flyktingkrisen.

  Visst visar Agenda 2030, som nu sänts ut till hushållen, på många nyttigheter som FN-förbundet alltjämt utför för vårt sargade jordklot. Visst är diskussionerna kring de 17 globala målen också väsentliga för en framtida hållbar värld. Men ändå känns alla rapporter och framställningar vaga och tandlösa, och detta särskilt när FN i sin försiktiga diplomati inte tar upp vilka stormakter som har orsakat de senaste globala kriserna. Eller tydligare vad dessa stormakter måste upphöra med och söka reparera och dessutom ställa till rätta. Utöver beskrivningen av Ukraina-krisen, blir det särskilt tydligt i artikeln ”Agenda 2030 i skuggan av Syrien”. Här nämns flyktingkatastrofen som om det vore en naturlag, och inget sägs vad som har orsakat den. Allt talar för att upplösningen av alla fredsfrämjande stabila ordningar i Mellanöstern har sitt upphov i USA: s invasion i Irak. Det har frigjort motsättningar mellan Sunni- och Shiamuslimer.
  Det katastrofala styret som USA lämnade efter sig i det kaotiska krigsdrabbade Irak, spädde på motsättsättningarna och gav upphov till Islamiska staten (IS). Den krigsrörelse som visat sig, utifrån våra västerländska värderingar, stå för de mest brutala och inhumana härjningar i vår moderna tid (offentliga halsavskärningar av oliktänkande och kvinnoförtryck/våldtäkter) – och som dessutom destruerar ovärderliga kulturskatter. Samtidigt finns ursprunget till dessa härjningar i det politiskt islamitiska hatet mot USA och dess krigsförödmjukande av deras länder, regioner och religion. Det gäller också Afghanistan, där USA: s aggressiva närvaro genom åren bara har stärkt motsättningarna och gynnat de s.k. terrorgrupperna som Talibanerna.
  Den katastrofala flyktingsströmmen från främst Syrien borde kopplas till dess ursprung, dvs. USA: s, med stöd av Storbritanniens, invasion i Irak. Om det fanns någon styrka i FN-förbundet, utom att lämna en massa allmängiltiga mål för framtiden, så skulle det påvisa detta ansvar. Jag tycker till och med att det skulle uppmana USA, och i viss mån Storbritannien, att bekosta en stor del av de kostnader som drabbar EU och vårt Sverige vid mottagandet av dessa flyktingströmmar. Liksom att det skulle uppmana USA att dra tillbaka sina trupper från Mellanöstern och Asien för att möjliggöra en ”självläkning” i dess länder. Även om vetorätten begränsar FN:s möjligheter, behöver det ju inte denna uppgivenhet återspeglas i deras redaktionella skrifter.
  Lars-Ola Johansson

  Gilla

  • Konst & Politik
   27 oktober, 2015

   Jag instämmer helt Lars-Ola, det är USA som destabiliserat Mellanöstern och utlöst flyktingkrisen.

   Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: