Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Fakta om attentaten mot asylboenden 2015.

Fakta om attentaten mot asylboenden 2015

(Källa: AB, SR, Expressen, Säpo, Expo, Aktuellt Fokus)


asyl


Sedan i somras har polisen registrerat 39 bränder i flyktingboenden över hela landet. En majoritet av dessa misstänks vara mordbrandsattentat. Det framkom när Rikspolischefen och Säpochefen bjöds in till justitieutskottet för att diskutera utredningen kring de många bränderna.

Under mötet påpekade Säpo att myndigheten inte har funnit något som talar för att de anlagda bränderna ska ha startats av brottsaktiva aktörer eller organisationer. Tidigare mönster kring mordbrandsattentat mot flyktingboenden och moskéer har visat att så inte brukar vara fallet. Av de som har dömts för liknande brott tidigare är en majoritet ensamma gärningsmän med rasistiska värderingar som sympatiserar med Sverigedemokraterna. (Aktuellt Fokus 14/12 2015).

Tidskriften Expo (8/12 2015) har räknat till 95 incidenter mellan 2011 och 2015, varav 50 det senaste året. Det är en intensivare våg av attacker än den på det tidiga 1990-talet. Under 2015 skedde fler attacker än under de föregående fyra åren sammanlagt. 2016 skedde 92 anlagda bränder på bebodda eller tilltänkta flyktingboenden i Sverige.

expo

 


30 december.Brand i planerat asylboende i Lund. Det är en modulbyggnad i ett plan. Det brinner i ena gaveln, säger Anders Kindberg, inre befäl vid räddningstjänsten Syd. Ingen person har skadats. Byggnaden som brinner användes tidigare som skola.Det är en byggnad som är under renovering.

16 december. Flera bränder har utbrutit i ett planerat boende för ensamkommande flyktingbarn nära skånska Bjuv. Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt mordbrand.– Det är uppenbart anlagt, säger Hans Nilsson, vakthavande befäl på Skånepolisen.

14 december. En villa i Västergård, Södertälje, totalförstördes i natt. Villan skulle under måndagen ha öppnat som boende för ensamkommande flyktingbarn, rapporterar LT.

9 december. En person är anhållen misstänkt för branden på ett HVB-hem för ensamkommande barn, strax väster om Uppsala. –  Personen greps på plats, säger Christer Nordström, presstalesperson vid Uppsalapolisen.

7 december. Räddningstjänsten larmades till en nedbrunnen byggnad utanför Floda i Lerum, rapporterar GT. Polisen har inlett en förundersökning gällande mordbrand.

3 december: Natten till torsdagen brann det i en före detta skolbyggnad på Vikingagatan i Götene.– Vad vi förstått är byggnaden tänkt som boende för ensamkommande flyktingbarn, säger Stefan Swenson på räddningstjänsten.Polisen rubricerar händelsen som mordbrand.

15 november: Runt klockan ett mot söndagen exploderade en bomb vid ett planerat boende för ensamkommande flyktingar i Kalmar. Bottenvåningen på byggnaden håller på att byggas om till en flyktingmottagning och på våningarna ovan bor det flera familjer.

14 november: Ett migrantläger i Nynäshamn var under natten mot söndagen utsatt för ett brandattentat. Händelsen hanteras som försök till mordbrand.

10 november: Ytterligare en brand mot ett blivande flyktingboende den här gången i Forshaga. Branden upptäcktes cirka kvart över ett på natten till idag. Enligt räddningstjänsten var branden så pass kraftig att det krävdes räddningstjänst från fyra orter för att få den under kontroll. Vid 06-tiden på morgonen var personal fortfarande på plats.

7 november: Ett planerat flyktingboende utanför Floda brinner ner.

1 november: En anläggning för ensamkommande flyktingbarn i Tranås utsätts för skadegörelse och hets mot folkgrupp.

29 oktober: Räddningstjänsten larmades till flyktingboendet i Tjörnarp norr om Höör strax efter klockan 04 där en brand anlagts.

28 oktober: Ett tilltänkt asylboende i Danderyd utsattes för anlagd brand under natten. Tre personer fick föras till sjukhus efter en brand på Migrationsverkets ankomstboende i Jägersro, Malmö.

26 oktober: I Lund och Oskarshamn gjordes försök att tända eld på asylboenden. Alla sådana boenden i Lund kommer att vara bevakade i fortsättningen.

24 oktober: Under natten förstörs en byggnad utanför Ärla i Eskilstuna som är påtänkt för flyktingbostäder. Polisen upprättade en anmälan om mordbrand.

23 oktober: En brand utbryter i ett tilltänkt asylboende i Oderljunga i Perstorps kommun i Skåne brinner. Polisen misstänker grov mordbrand och kommunen höjer säkerheten vid boenden.

23 oktober: Rosenkullens asylboende i Munkedal fick omfattande brandskador den 20 oktober – natten mot den 23 oktober brann det igen.

21 oktober. Ett tilltänkt flyktingboende i Upplands Väsby norr om Stockholm utsattes för skadegörelse och försök till brandattentat.

20 oktober: Ett asylboende i Munkedal får omfattande brandskador. Polisen startar en förundersökning om misstänkt mordbrand.

18 oktober: En gammal skolbyggnad i Onsala i Kungsbacka, tänkt som asylboende, brinner ner.

17 oktober: En skola i Kånna utanför Ljungby, iordningställd som flyktingboende, brinner ner till grunden. Polisen misstänker att branden är anlagd.

13 oktober: Brand utbryter i en barack i Arlöv i Skåne. Lokalen skulle dagen efter ha tagits i bruk som boende för ensamkommande flyktingbarn.

29 september: En kraftig brand utbryter i en lagerlokal på en camping under Tjörnbron vid Stenungsund, som delvis används som flyktingförläggning. Branden misstänks vara anlagd.

15 september: En lägenhet i ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Boden eldhärjas. Händelsen rubriceras som misstänkt mordbrand.

16 augusti: Samtliga boende på en flyktingförläggning i Arboga, där den så kallade Ikea-mördaren bodde, flyttas till andra boenden efter att två sopsäcksliknande föremål med brandfarlig vätska hittats vid boendet. Någon sätter upp ett brinnande träkors vid ett asylboende i Malung.

14 augusti: Brand utbryter på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Värnamo. Den tros vara anlagd.

20 juli: Misstänkt anlagd brand i källaren på ett asylboende i Bengtsfors.

19 juni: Två brandbomber kastas in på ett blivande asylboende i Filipstad. En mindre brand utbryter.

17 juni: En balkong på ett asylboende i Vilhelmina eldhärjas och boendets buss får däcken avskurna.

22 maj: I Gusum utanför Valdermarsvik brinner 10 lägenheter.

1 maj: 130 personer utryms från ett asylboende i Filipstad efter att en brand uppstått i en av boendets lokaler.

23 mars: Brand i Kolbäck asylboende utanför Hallstahammar. 

ETC: Hat för miljonbelopp. 

 • 16 konstaterat anlagda bränder på boenden för flyktingar under 2015: 6,6 miljoner
 • Ökad bevakning i samband med bränder, dygnet runt, på en ort av genomsnittlig storlek i ett halvår: 1,2 miljoner
 • En månads utökad övervakning med polishelikopter vissa kvällar under en månad: 850 000
 • Rasistiskt våld, 784 anmälningar 2014: 77 miljoner
 • Rasistiska hot och ofredanden: 1847 anmälda fall 2014: 17 miljoner
 • Lagföring och kort straff för rasistisk gärning: 28 miljoner
 • Sammanlagt beräknad kostnad rasistiska brott 2014: 122 miljoner
 • Beräknad kostnad för att under en period på 10-15 år ha en Vit makt-miljö med 35-50 löst sammanhängande individer och en våldsam kärna på en ort: 290 miljoner.  sd

8 kommentarer på “Fakta om attentaten mot asylboenden 2015.

 1. Pingback: Krönika #532. Något att tänka på. | Konst & Politik

 2. Pingback: Krönika #533. De verkliga hjältarna. | Konst & Politik

 3. Pingback: Krönika #568. Vi tar smällen! | Konst & Politik

 4. Pingback: Avveckla polisen – skapa alternativ | Konst & Politik

 5. Pingback: Krönika #590. Podemos! | Konst & Politik

 6. Pingback: Krönika #710. Konst på väg. | Konst & Politik

 7. Pingback: SD-SKANDALER, ETT LITET URVAL. | Konst & Politik

 8. Pingback: Valextra del 1: 230+ skäl att inte rösta på SD. | Konst & Politik

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 25 oktober, 2015 av i * ASYLBOENDEN SOM BRÄNTS NER 2015 och märktes , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: