Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #522. Ett socialistiskt folkförsvar.

Världen: YPG mot ISIS.

Källor inom det kurdiska folkförsvaret YPG uppger att man planerar en framryckning mot ISIS självutnämnda huvudstad, ypgAl-Raqqa. Lyckas det socialistiska folksvaret så kan det innebära början till slutet för den salafistiska ockupationsmakten. Framryckningen mot Al-Raqqa är en strategiskt viktig insats i den kurdiska frihetskampen mot ISIS. Skulle ISIS förlora kontrollen över sin egen huvudstad så kommer man inte bara visa sig vara underlägsna det socialistiska folkförsvaret vilket kommer att slå hårt mot den salafistiska milisen.

YPG och dess kvinnliga motsvarighet YPJ är ett socialistiskt folkförsvar som blev internationellt kända då de inifrån den kurdiska staden Kobane drev ut ISIS från staden efter flera månaders salafistisk ockupation. I striderna deltog även militanta antifascister från vänsterradikala nätverket AFA, Antifascistisk Aktion i Europa. Även före detta krigsveteraner från USA valde att ansluta sig till kurdernas frihetskamp under den röda stjärnan på YPG-flaggan (aktuellt fokus).


Sverige: Hela Sverige driver med SD.

Hela Sverige driver på twitter med det bruna partiets extremt töntiga kampanjer och några av de roligaste inläggen finns här. ”Det vore bra om färre kom till Sverige”, säger Ebba Busch Thor. Det vore bra om färre röstade på KD säger vi.

Malmö/Lund: Hans Rosling till Lund.

Hans Rosling är professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet och har nått stjärnstatus i Sverige (med vissa förbehåll) sedan flyktingkrisen på allvar kom till Europa. Rosling har gett sig in i debatten och på olika målande sätt beskrivit hur han ser på flyktingmottagandet och jordens befolkning. Den 29 oktober kommer han till Lund. Han ska då föreläsa på Sandblomdagen i aulan på Skånes universitetssjukhus, där han kommer att prata om en faktabaserad världsbild. Arrangemanget börjar klockan 13 och är gratis (SDS).

Konsten: Astrid Sylwan på Märsta konsthall.

Astrid Sylwan tar plats med abstrakt måleri i stora format och låter färgen tala. Samtliga verk i utställningen i Märsta är nygjorda och visas för första gången för publik på Konsthall Märsta.

Karaktäristiskt för Astrid Sylwans måleri är de breda penseldragen, tydliga spår av färgskrapan eller palettkniven och färg som får flöda över duken, ibland med vertikala droppformade strukturer. Hon är en av Sveriges främsta konstnärer inom måleri idag med utställningserfarenhet från Norden såväl som internationellt. Hennes målningar finns representerade i flertalet konstsamlingar som exempelvis Moderna Museet, Statens konstråd och Malmö konstmuseum.


Vargtimmen I [1]Courtesy Astrid Sylwan: Vargtimmen.

 

Dagens citat:
”Om Ryssland hjälper kurderna med vapen, hjälper vi IS med vapen.” – Tayip Erdoğan, Turkiets ”president” .

Webbtips: Vänsterorienterade nyhetssajten Aktuellt fokus, tecknade webbseriesidan topwebcomics.com och teoretiska rymdforskningssidan Journal of Cosmology. Du som läser denna blogg hittar något där.

I övrigt anser jag att  Morten Hjørnholm, Samtalskompassens fejkade ”avhoppare” från de autonoma är ett svin. Han har aldrig varit autonom men lögnare har han varit hela tiden.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: