Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #517. En liten bildanalys.

Världen: Stanna världen, jag vill hoppa av.

Men jag hoppar gärna på igen efter jul…

Sverige: Partiledardebatten.

”Upp flyga orden, tanken stilla står” sa Shakespeare och det kan sammanfatta söndagens partiledardebatt i SVT. Jag är inte imponerad. Ingen politiker vill åtgärda de grundläggande systemfelen, man skrapar bara håglöst på ytan, vare sig det är DÖ, flyktingarna, jobben, klimatet, hushållens skulder eller Nato som diskuteras. Alla är överens om att fortsätta mot avgrunden hellre än en total omvandling av samhället i revolutionär frihetlig socialistisk riktning. Det kommer dock att bli nödvändigt mycket snart.

Per T Olsson sluggar vidare.

Sydsvenskans Per T Olsson försöker recensera den rödgröna regeringen. Med sin fixering vid politikernas utseenden – Juholt kallade han som bekant för Fleksnes och nu är det en justitieminister som liknar Sluggo – blir det inte politisk analys så mycket som misslyckad satir, litet lagom försmädlig. Ingenting nytt och inga alltför intelligenta iakttagelser men väldigt långt; som vanligt går kvantitet före kvalitet.

Nobelpriset till Bob Dylan!

Michael Economou skriver underhållande om Nobelprisets historia i Kristianstadsbladet. Tolstoj fick inte Nobelpriset därför att han var anarkist, det stämmer. Och sin tids främste författare. Kvinnorna har tills nyligen varit tämligen osynliga. Av alla de som inte kommer att få Nobelpriset är nog jag den som grämer mig minst. Nobelpriset till Bob Dylan!

Malmö/Lund: Moderna tider.

Jonas Lloyd vill bygga skyskrapor på Lunds C. Detta skulle nämligen tilltala de som ska jobba på ESS och vill bo i en modern stad. Men Lund är inte en modern stad, det är en medeltida stad, take it or leave it. Förbättringar finns det alltid utrymme för – verkligen – men alla förändringar är inte automatiskt förbättringar. Det rör sig vanligen om produktivkrafternas planlösa utveckling utan hänsyn till människor och miljö.

Som ni vet har universitetet varit stängt idag pga mordhot. Eller bara ett dåligt skämt. Onödigt.

Konsten: Fotokonsten.

Fotograferingskonsten har skadats allvarligt av att alla tar bilder hela tiden, bilder som i många fall är totalt meningslösa. I detta brus försvinner lätt de riktigt bra bilderna. För att visa vad jag menar kommer ett foto här, svartvitt är det också. Det är antagligen  inte arrangerat och antagligen  inte photoshoppat men däremot taget med en perfekt timing och framförallt en högt utvecklad förmåga att se. Tyvärr vet jag inte fotografens namn men källan är angiven här.

What-can-you-see-here-resizecrop--Kanske man inte ska kontaminera detta geniala foto med en bildanalys, men det är svårt att låta bli. Naturen skapar inte medvetet några ansikten i sig. Men med vår medfödda förmåga till  facial recognition, en evolutionär fördel, letar vi omedvetet efter ansikten överallt redan från spädbarnsåldern. Detta imperativ finns kvar också i vuxen ålder och är vad som egentligen skapar bilden här. Men naturen är så perfekt ordnad i detta fall att det nästan verkar övernaturligt. Lägg märke till de två fåglarna i flykt som just nu i detta ögonblick skapar ansiktets näsborrar. Löven och grenarna bildar en subtil  inramning och det verkar som om ljuset kommer från vänster att döma av ögonen. Det spelar egentligen ingen roll om bilden är arrangerad eller ej. Naturen är en vacker kvinna med ett lätt melankoliskt drag. Ett budskap.

AnarchyIsOrder

6 kommentarer på “Krönika #517. En liten bildanalys.

 1. Det Anarkistiska Biblioteket
  13 oktober, 2015

  Hej!

  Har försökt maila dig om och om igen men får bara felmeddelande efter felmeddelande. Så jag försöker kontakta dig här istället.
  Om du vill kan du gärna maila text-filen så kan jag ta itu med formateringen men bilder osv. går tyvärr inte att publicera på Det Anarkistiska Biblioteket – bara text.

  Kamratligen och tack för bidraget!
  DAB

  Gilla

  • Konst & Politik
   15 oktober, 2015

   Hej! Jag har mailat svar och artikeln till AKB och jag beklagar besväret. Tack kamrater!

   Gilla

 2. Anders
  10 oktober, 2017

  Eller så är det en filmaffisch för filmen ”Premonition”, med den svenska titlen ”Ond aning” (2007).

  http://www.imdb.com/title/tt0477071/

  Gilla

  • Konst & Politik
   11 oktober, 2017

   Hmmm… men vad är hönan och vad är ägget? Jag lutar åt att (det oredigerade) fotot var först, och att det sedan kom att användas bl.a. av filmindustrin.

   Gilla

   • Anders
    11 oktober, 2017

    Nja, den dök upp 2008, om vi listar liknande bilder från söksajten Tineye, och då rör det sig enbart om filmaffischen:

    https://tineye.com/search/02f7c01b0b77cbba1a22c7b69349c0cd42730b2d/?sort=crawl_date&order=asc

    Alla senare bilder utan filmnamnet verkar beskurna till mindre format/upplösning. Så jag tippar på den krassa, kommersiella förklaringen att den togs fram av en bildbyrå till filmen och har senare lånats av sidor som velat ha en tänkvärd bild.

    Gilla

   • Konst & Politik
    11 oktober, 2017

    Första gången jag såg den var i en lista på ”perfect timing photos”. Du kanske har en spoiler här, men jag tycker bilden är fantastisk alldeles oavsett hur den kommit till. Är det inte ett snapshot så är det ett konstverk.

    Re: Sen det ovanstående inlägget har jag sett filmen ”Premonition”. Och jag kan åtminstone konstatera att fotot vi diskuterat här är bra mycket bättre än filmen!

    Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: