Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #493. Refugees welcome!

Världen: Refugees welcome.

Nu rör det verkligen på sig i flyktingfrågan. Civilsamhället rycker in och Margot Wallström verkar vara på hugget. Men det är det förra som har störst betydelse och som också kan växlas in i den fortsatta kampen mot rasismen. Finlands statsminister Juha Sipilä (C) öppnar sitt hem för asylsökande i början av nästa år och uppmuntrar finländare att göra det samma. Kring 20 personer uppskattar han att det får plats i hans hus i Kempele. Samma sak där: Politikern kör sitt race, hoppas vara förebilder. Och få röster.

Men det är allmänna opinionen som är utslagsgivande, och den vrids nu några grader vänsterut. Vid 180 grader blir vi nöjda. Media spelar för en gångs skull en progressiv roll i sina direktreportage och det ska nog inte heller underskattas, åtminstone inte i detta specifika fall. Verkligheten har en otrevlig vana att tränga sig på.


flyttfågelFlyttfåglar. I luften finns ingen taggtråd.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt vill att Stefan Löfven ska driva frågan om sanktioner mot Ungern (Erik Almqvists drömland) och premiärminister Viktor Orbán som han menar visat ”en naken rasism”.  ”Sverige borde ta ledningen i att näpsa Ungern”, säger Sjöstedt till SvD. Med detta djärva – och för all del fullt berättigade – utspel vill Sjöstedt förta intrycket av (v) som SAP:s molokna eftertrupp. Politiker åsido. Full fart framåt mot ett mänskligare, antirasistiskt Europa!

Sverige: Lätt som en plätt.

Här är byn som välkomnar alla med fotboll och bakning. Sätt ihop ett gäng nyanlända flyktingar, några hundra jämtar och olika sportaktiviteter. Så jobbar man med att lösa integration i lilla Nälden.– Integration är inte teoretiskt utan praktiskt, säger Anna Berkestedt (AB).

Åkesson upprepade ”i åtta år har ni…” åtta gånger i en kort flyktingdiskussion i Aktuellt. Men många fel blir inte ett rätt. Han är bara för patetisk. Rasister behöver ett eget tolvstegsprogram, skriver Maria Rydhagen (Expressen). Gärna ett tolvpunktsprogram men först ett rejält kok stryk, tycker vi.


refugees

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: