Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #487. Känslokalla byråkrater och oförnuftiga politiker.

Världen: Mera galenskaper.

Det är lätt att tro att världen blivit komplett galen, och då tänker vi inte bara på ISIS och deras teologiska våldtäkter. Amerikanska gruvbolag prospekterar för exploatering av platina i Asteroidbältet och Helium-3 på Månen. Mera galenskaper i USA: Amerikansk polis får rätt att använda beväpnade drönare (IDG.se).

Sverige: Här är vi lika tokiga.

Åkesson inledde sitt sommartal med favoriten Ultima Thule, nazistbandet känd för strofen ”Då andas vi vikingaluft och tappar vårt sunda förnuft”. Ja, varken Åkesson eller Ultima Thule utmärker sig på detta område.

ultima_thule_25years-big


AB Kultur skriver om de smygande inskränkningarna i demonstrationsrätten som polisen praktiserar. En högst oroväckande utveckling och dessutom helt olaglig. Men lagen skrattar polisen bara åt, den gäller enbart för oss andra.


Från byråkratfronten. Ersättning i daglig verksamhet för funktionsnedsatta personer (Fria Tidningen):

 • Arvika: 5 kronor/timme
 • Botkyrka: 7 kronor/timme +sommarbidrag på 1 500 kronor och vinterbidrag på 750 kronor
 • Bromölla: 45 kronor/dag
 • Eslöv: 5 kronor/timme
 • Göteborg: 53 kronor/dag
 • Karlstad: 45 kronor/dag
 • Kristianstad: 48 kronor/dag
 • Malmö stad: 4 kronor/timme
 • Stockholms stad: 6,50 kronor/timme
 • Svenljunga: 64 kronor/dag
 • Vårgårda: 0 kronor
 • Örnsköldsvik: 50 kronor/dag
 • Östersund: 40 kronor/dag

Källa: Emily Gunnarssons sammanställning av kommunerna i Västra Götaland och Fria Tidningens urval av ytterligare kommuner.

Detta påminner om vissa kommuners indragning av den s.k. flitpengen för utvecklingsstörda. Och här kommer ett annat skräckexempel på myndigheters maktmissbruk. Peter Persson lider bland annat av en cp-skada, har problem med strupen och sitter i rullstol. Försäkringskassan har tidigare kunnat erbjuda hjälp om 72 timmar assistens i veckan – nu mer än halveras de timmarna. ”Jag är oerhört knäckt, det är omänskligt”, säger Peter Persson (KvP.se).

Det finns en särskild plats i helvetet för känslokalla byråkrater och politiker och deras övergrepp på dessa våra allra minsta.

Malmö/Lund: Malmö får sitt första seriegalleri.

Äntligen något positivt i det fragmentariserande och bisarra nyhetsflödet. Den 18 september öppnar Seriefrämjandet det ännu namnlösa galleriet på Frisgatan med en utställning av en av Malmös mest hyllade serieskapare: lundabon Sara Granér. Hon släpper senare i höst sitt nästa album, ”Vården i livets slutskede”, och utställningen kommer att innehålla serier från den och från tidigare verk. Bilden nedan sammanfattar världsläget.

Boktips: Peter Bengtsen ”The Street Art World”. Ny avhandling om street art och graffiti från Institutionen för kulturvetenskaper, Lunds universitet.


granercourtesy Sara Granér

Nästa vecka kan ni komma in på India Däck Bokcafé i Lund och botanisera bland de nya böcker vi fick med oss från Anarkistiska Bokmässan i Stockholm. India Däck – när kunskap är som bäst. En förnuftets oas i ett vansinnigt samhälle.


AnarchyIsOrder

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: