Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #485. Danmark halverar flyktingbidrag.

Världen: Danmark halverar flyktingbidrag.

Den 1 september ska statens bidrag till nytillkomna flyktingar i Danmark sänkas rejält, rapporterar Sveriges Radio. Till exempel ska en person utan barn få under 6 000 danska kronor före skatt i månaden, i stället för knappt 11 000 som de får nu.56 av folketingets medlemmar röstade för och 50 emot lagen som i korthet går ut på att sänka bidragen till asylsökande (svd.se). Men for fanden!

Sverige: Centern inte anarkister.

  • Centerpartiet har till allas förvåning låtit meddela att dom inte är anarkister. Det ska nog vara extremister – men det är dom däremot. Centerextremister!
  • På bloggen Svensson diskuteras just nu narkotikapolitiken och (de höga) dödstalen bland de svenska narkomanerna. I Köpenhamn kan heroinisterna ta sin fix under vårdpersonals överinseende, och man delar inte bara ut rena kanyler utan också ett motmedel som kan tas vid befarade överdoser och som fungerar direkt. Massor med liv har sparats på detta sätt. Dessutom finns en viss utskrivning av heroin, rent heroin, inte den bruna sörja som köps på gatan. Danmark ligger ljusår före Sverige här. Men konstigt nog trakasserar danska polisen fortfarande Christianias innevånare trots att där vanligtvis bara finns marijuana. Till detta finns nog mer politiska orsaker.
  • Bostadskön i Stockholm uppgår nu till 500.000 personer (svd.se) och i Lund till 40.000 (SDS). Bostadsbyggandet är fortfarande obetydligt.

 

Bostadskö


Malmö/Lund: Malmö iff iff.

Rod Stewart håller på Malmö FF läser vi i Kvällspesten.

Konsten: Doctor Who och Vincent van Gogh.

Här kommer ett klipp ur SF-serien Doctor Who, som tar Vincent van Gogh med genom tiden till ett nutida museum. Han rörs till glädjetårar när han får klart för sig hur vår tid ser på hans verk. En vacker tanke, faktiskt.

https://www.youtube.com/watch?v=ubTJI_UphPk

Mera konstdiskussion. Vilks.net fortsätter att tjata om att ”allting kan vara konst”. Ja, i en sekund eller två. Men kan allting förbli konst? Nej, inte alls. Det mesta sållas bort med tiden och bara det bästa blir kvar. Denna konstens kärna är oberoende av den samtida konstvärlden och om ”allting” skulle vara konst leder det också till den orimliga slutsatsen att inte bara artefakter utan även naturen är konst. Därmed störtar Vilks’ argument ohjälpligt samman.

Uppdateringar: Jag har tillfogat litet om Arthur Rimbauds korrespondenslära i artikeln ”Färgupplevelser”, samt några nya meningar i ”Radikala citat”.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: