Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #482. Socialism eller barbari.

Världen: Det såta paret kapitalism och fascism.


”Dagens förening av kapital och fascism ser ut att få formen av en sax. De kan tyckas ha motsatta intressen: kapitalet vill ha mer arbetskraft, fascisterna vill hålla den borta. Dessa två knivblad närmar sig varandra och kan se ut att hamna i konflikt, men de passerar varandra utan att mötas. Har du sett en sax som klipper sönder sig själv? Nej, det är den som hamnar emellan som förgörs”. – Kajsa Ekis-Ekman i ETC.

Sverige: När mörkret faller.

På kort sikt behövs en ekonomisk politik á la Keynes och Ernst Wigforss, som Björn Elmbrandt skriver i sin bok ”Innan mörkret faller”. Men för att krossa fascismen krävs mer än så. Det krävs en svensk social revolution. På riktigt. Det blev ingen 1917 – det bidde bara rösträtt – men nu är det snart läge igen. Alternativet kan bara vara barbari och förintelse. Och den här gången låter vi inte lura oss med låtsasreformer. Alerta!

Malmö/Lund: The Swedes.

Det är inte varje dag som Washington Post uppmärksammar lilla Lund, men här är en riktigt trevlig artikel: Lund, Sweden: Viking roots, off the beaten track”. Och lustig. ”He was, as the Swedes say, full” (i konversation med firande student). Fina bilder också.

På nätet: Upprop för parapsykologin.

Här kommer ett upprop undertecknat av en lång rad välmeriterade forskare för en mer vidsynt hållning till parapsykologisk forskning, skrivet av lundaprofessorn  Etzel Cardeña: ”A call for an open, informed study of all aspects of consciousness.” Front. Hum. Neurosci., 27 January 2014 | http://dx.doi.org/10.3389/fnhum.2014.00017

Mer forskning: teorin om parallella världar ska prövas experimentellt på CERN. Med hjälp av mikroskopiska svarta hål kan vi kanske få besked. Kvantfysiken och särskilt strängteorin gör multiversa till en konkret möjlighet. En mängd problem, några av kosmologisk och några av filosofisk natur skulle kunna få sin förklaring (Forskning & Framsteg).


Konsten: ”Samtidskonst för vanligt folk” heter en bok av bl.a. Jacob Kimvall och Kolbjörn Guwallius, utgiven av Sveriges Konstföreningar. Ett stort behov att täcka in och ett välkommet projekt.

Min senaste målning, digital denna gång: ”Panel”, 2015.


panel1tif

AnarchyIsOrder

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 23 augusti, 2015 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: