Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #480. Syrizas vänster nytt parti.

Världen: Syrizas vänster nytt parti.

Det grekiska regeringspartiet Syriza splittras. Vänsterfalangen bildar ett nytt parti. Inte ett dugg förvånande, man kan inte som Tsipras gå till val på motstånd och sedan vika ner sig, må vara att trycket varit omänskligt. Gör revolution så slipper ni dansa efter Merkels pipa! Om deras regler inte är acceptabla får ni själva skapa nya regler.

Dagens citat: ”När vi står tillsammans vinner vi alltid. När kvinnor och män står tillsammans för rättvisa vinner vi. När svarta, vita och latinamerikaner står tillsammans för rättvisa vinner vi.” — Bernie Sanders.

Sverige: Teknikraseriet.

Novus har frågat drygt 1 000 väljare om Sverigedemokraternas historia påverkar deras bild av partiet. 74 procent av SD:s väljare svarar att det inte påverkar (AB). Resten av denna artikel är en diskussion om varför. Men det faller inte någon in att dessa 73 procent helt enkelt tycker att SD:s tidiga nazisthistoria är bra. Det skulle i så fall stödja tesen att SD:s väljare inte är historielösa utan rätt och slätt måttligt reformerade nazister. Allvarligt, men det skulle ändå förvåna om SD fick 25% i nästa val – mycket lär hända innan dess. Och skulle SD verkligen bli störst ska ni få se på f-n.

Jag är visserligen inte teknofob, men här kommer en tänkvärd insändare av ”Avalon, 67” om teknikraseriet.

”Vi lever i en tid av oavbruten teknisk förändring. Men som så mycket annat i kapitalismen är förändringen sällan kvalitativ. Även en försämring är ju en förändring! Är man dessutom en seniormedborgare är det ibland idiotstopp på grund av teknikens förändring. SJ har lyckats göra det praktiskt taget omöjligt för äldre personer att beställa biljett. Automaten går inte att kommunicera med, dess alternativ är förutbestämda på ett mycket oflexibelt och auktoritärt sätt. Efter en timmes närkamp med den rigida biljettautomaten, och flera vänliga resenärers hjälp, gav jag upp. Samma gäller bussar och andra kollektivtrafikmedel. Dom utestänger äldre människor och får dom att känna sig mindre vetande. Men för kapitalet är det såklart mer lönsamt utan mänsklig hjälp och kontakt. Och finns det fortfarande någon levande människa kvar på SJ så byts den snart ut mot en robot som inte behöver avlönas och har slavens alla övriga förtjänster.”

Ett minst lika stort problem är bankerna. Här i Lund har alla banker – det finns en hel flora och dom byter hela tiden namn – en enda gemensam banklokal för sina kunder, en liten svettig håla där det alltid är knökfullt. Och vilka kunder är hänvisade dit? Mestadels pensionärer med rullatorer och andra som inte klarar tekniken i ”det kontantlösa samhället”. Helst skulle bankerna slippa se både kunder och kontanter, pengarna ska bara rulla in automatiskt så att chefernas bonusmiljoner förökar sig kumulativt. Nationalisera bankerna och återupprätta Posten och Svensk Kassaservice!

Då slipper vi en orsak att kverulera och kan övergå till mer konstruktiv kritik.

biljettautomatDet nya teknikslaveriet.

Malmö/Lund: Narkotikapolitiken.

Föreningen Cannalisatörerna i Malmö vill legalisera cannabis på prov – som en åtgärd mot gängvåldet. Jag är inte säker på att detta förslag skulle fungera. Däremot är den stenhårda narkotikapolitiken orsaken till att dödsfallen bland heroinister fördubblats sedan 1988, då Bejerots nolltolerans infördes. Det är inte mera knark som behövs utan ett bättre samhälle där folk kan vara lyckliga av naturliga orsaker.

Konsten: Sabina Kramle.

Med gamla läskringar och burkar gör hon väskor och smycken – och det kan du också göra om du beger dig till Workshophuset på Stortorget under Malmöfestivalen. Där sitter nämligen konstnären Sabina Kramle och hjälper alla som vill att designa sina egna smycken (SR). Häftigt!

konstCourtesy Sabina Kramle.

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 22 augusti, 2015 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: