Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #479. Tsipras avgår – men det gör inte arbetarklassen.

Världen: Tsipras avgår – men det gör inte arbetarklassen.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras förklarade på torsdagskvällen i grekisk tv att han lämnar in sin avskedsansökan till republikens president och utlyser nyval, att hållas den 20 september.

”Arbetarklassen är genom de senaste årens industrialisering världen över större än någonsin (oavsett om du har på ett dig blåställ eller en vit rock på jobbet). Detta är den materiella grunden. Förr eller senare kommer klassen att bli medveten om sin egen potential och kunna förändra framtiden för alla människor, växter och djur på planeten” (Offensiv).

Sverige: SD – inte störst men värst.

SD växer – för att socialdemokraterna är för fega för att våga bekämpa ojämlikhet och klyftor och för att borgerligheten bara har marknaden i huvudet, skriver Göran Greider (metro.se).

När flyktingströmmarna nu är de största sedan andra världskriget och SD utpekar dessa flyktingar som den syndabock vars avvisande skall lösa alla Sveriges problem så ökar SD i Ljuger, förlåt Yougov. Vi som inte vill leva i en SD-diktatur måste gå till enat motangrepp innan det är försent. Situationen liknar alltmer Tyskland 1933. Vi ska aldrig låta det ske igen!

F. justieministern Thomas Bodström (s) vill införa en byråkratisk tillståndsprövning för tiggarna; ungefär som för gatumusikanter. Men eftersom tiggeri inte är förbjudet är det svårt att se meningen i detta. Kommer det att krävas tillstånd av Länsstyrelsen också för att vara fattig?

22/8 är det Anarkistisk Bokmässa på Solidaritetshuset i Stockholm, och vi hoppas att den blir lika välbesökt och intressant som de föregående. Bokcaféerna i Sverige spelar en viktig roll i motståndet mot Stat, Kapital, rasism och nyliberalism.

Malmö/Lund: Mer reklam, mindre information.

Gratistidningen City Malmö Lund läggs ner, och ersätts av Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblads tidning ”Hallå”. Seriöst. Brist på reklam är förstås det stora problemet i tidningsläsarens värld – nu kommer räddningen…
Jag vill nog påstå att denna blogg och liknande bevakar området mycket bättre.

Universitetet ska minimera sina investeringar i fossila bränslen. Det slås fast av ett nytt universitetsstyrelsebeslut. Lunds universitet har tidigare fått utstå stark kritik för sina investeringar. En knapp procent av universitetets aktieportfölj innehåller indirekta investeringar i fossila bränslen vilket har mötts av kritik från såväl studenter som anställda. Nu vidtar universitetet åtgärder (Lundagård.se).

Konsten: Konst mot våldtäkter.
Denna sommar invigdes ett stort monument av konstnären Ilir Blakçori i Kosovo. Det är ett avbildat kvinnoansikte och monumentet heter Heroinat – hjältinnor. Verket står mitt i centrala Pristina. ”Kvinnorna är våra hjältar. Skammen faller på de monster som begick brotten mot kvinnor”, säger president Jahjaga (SR).

kosovoFoto courtesy Lisa Bergström

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 20 augusti, 2015 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: