Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #476. Ojnareskogen är räddad!

Världen: Peshmerga!

Det kommer kurder från Sverige, Norge, Tyskland och Belgien — från hela världen för att slåss mot IS i Syrien, Libyen och Irak. ”Vi har väldigt många soldater från andra länder som har anslutit sig till Peshmerga”, sade Ahmad Mayi, talesperson för den kurdiska armén i nordvästra Irak, till TT i höstas. Ahmad Mayi bodde själv tidigare i Stockholm, men har återvänt till irakiska Kurdistan. Omkring 500 västerlänningar strider för den kurdiska gerillan YPG i Syrien, eller bidrar på andra sätt med exempelvis logistik, enligt dess politiska gren PYD i Sverige. Där finns till och med en utländsk enhet ”Rojavas lejon”, med soldater från hela världen som slåss mot Islamiska staten (IS). Fem uppges vara svenskar. I grannlandet Irak har ett stort antal västerlänningar med kurdiska rötter, många svenskar, anslutit sig till Peshmergastyrkorna för att kriga mot IS (hd.se) En av dem är Jesper Söder (nedan).

söderjesper

Under Spanska Revolutionen 1936-39 åkte 500 svenskar ner för att slåss mot Franco och fascismen och för demokratin. Många hamnade i Internationella Brigaderna. George Orwell slogs med POUM men har också sagt att ”Hade jag förstått situationen bättre hade jag gått med anarkisterna”. Hans bok ”Hyllning till Katalonien” handlar om tiden i Spanska inbördeskriget. En välkänd svensk Spanienveteran var anarkisten Nisse Lätt (bild nedan), som deltog som milissoldat i Durrutikolonnen där han förlorade ett öga, och därefter som kollektivbonde. Vid Statyn La Mano i Stockholm firas varje år Spanienveteranernas minne. Vi har all anledning att känna oss stolta över de svenska Peshmerga och internationella brigadisterna. De riskerar sina liv för friheten, vår allas frihet.

nisselätt

Sverige: Ingen SL-kampanj mot rasism i Stockholm.

SL har beslutat att inte tillåta en motkampanj i rulltrapporna på Östermalmstorgs tunnelbanestation av säkerhetsskäl. Elbolaget God El, som ligger bakom kampanjen tillsammans med Stockholms Stadsmission, säger att beslutet ”speglar debattklimatet i samhället”. God Els och Stadsmissionens kampanj var utformad på engelska, svenska och romani och skulle – likt Sverigedemokraternas omdiskuterade kampanj mot tiggare – sättas upp i takbjälkarna ovanför rulltrapporna. Men affischerna kommer inte att få sättas upp. (dn.se). Rasism går bra, men antirasism är olämpligt – enligt SL.

Och så en glad och positiv nyhet: Ojnareskogen är räddad! Regeringen vill stoppa planerna på kalkbrytning i Ojnareskogen på Gotland genom att föreslå att hela området blir ett EU-skyddat Natura 2000-område, erfar Dagens Nyheter. Källor uppger för DN att Miljöpartiet har fått med sig Socialdemokraterna på att rädda området. Regeringen väntas ta det formella beslutet senast i nästa vecka. Vi applåderar.

Malmö/Lund: ”Polarnatt” i värmeböljan.

Frida Skybäck är Lundaförfattaren som precis släppt boken ”Polarnatt” – andra delen i en svit historiska kärleksromaner om tre systrar i 1800-talets Lund (SDS).

Konsten: Inte bara kriget har motarbetats utan även freden.

Vid fredsmarschen mellan Södermalm och Ursvik 1961 gick infiltratörerna sida vid sida med demonstranterna. Dokument och inspelningar från infiltratörerna är en del i Henrik Anderssons utställning.

1961 organiserades den första svenska protestmarschen mot atombomben, del av en då växande fredsrörelse. Den gick från Södermalm till Ursvik strax utanför Sundbyberg, där Försvarets forskningsanstalt FOA bland annat bedrev utveckling av kärnvapenteknik.1961 organiserades den första svenska protestmarschen mot atombomben, del av en då växande fredsrörelse. Den gick från Södermalm till Ursvik strax utanför Sundbyberg, där Försvarets forskningsanstalt FOA bland annat bedrev utveckling av kärnvapenteknik. I sin utställning ”Participant observer” på Marabouparken utgår Henrik Andersson från dokument från tiden, men också senare material. Som noteringar av en verksamhet som var både självklar och fördold, och som med tiden avsomnat. Krigsmakten har blivit Fredsmakten, och anläggningen i Ursvik rivs för att ge plats åt bostäder byggda av NCC (dn.se).

josef wallerstedtCourtesy Josef Wallerstedt/DN.

Bloggtips: En utmärkt analys av ”anarkokapitalismen”, en av nyliberalismens varianter som Chomsky brukar kalla ”ett sjukt skämt” finns på bloggen Punschverandan.

 Vinjett2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: