Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #475. Fin och ful litteratur.

Världen: USA bombar igen.

USA har inlett sina bombningar från hög höjd av IS. Erdogan bombar både IS och kurderna. Varken USA eller Turkiet framstår som hjältar, inte ens i jämförelse med de fanatiska islamisterna. Hjältarna är i stället YPG och YPJ, kurderna som slåss på marken.

Sverige: Moderaterna vill fortsätta förstöra det förstörda Sverige.


Anna Kinberg-Batra (m) talar om ”det nya utanförskapet”. Eva Franchell i AB kommenterar ”Det enda som är nytt med det anna-kinberg-batra-pappmask-1nya utanförskapet är att det skapades av de Nya Moderaterna. Ett skattesänkarparti av gammalt konservativt slag. Ett ­unket parti som struntar i folk som hamnar utanför.”

Konsten: Illustrerade Klassiker.

Göran Sommardal diskuterar litterära genvägar och exploatering av klassiker. Min första kontakt med den stora litteraturen i 7-årsåldern var de tidstypiska ”illustrerade Klassiker”, en tecknad serie-variant på välkända verk av skiftande kvalitet. Macbeth, Greven av Monte Christo, Goethes Faust, Robin Hood, Ivanhoe, Skattkammarön….  Jag minns argumenten för och emot: banalisering eller en nyfikenhet som väcks? Bibliotekarien i Vingåker var emot, min far hade större förståelse. Och själv läste jag originalverken senare. Denna debatt har nu fått nytt liv när det gäller profaneringen av Stieg Larssons verk. Men jag tycker nog att mycket ska vara tillåtet för att väcka intresse för den odödliga litteraturen, om nu Larsson ska vara ett exempel på det. Mig har det inte hämmat. Alla barn älskar serier, och de flesta läser finlitteraturen senare. Den tecknade serien är ju numera dessutom erkänd som en egen konstart, sequential art (sekvenskonst). Jag har svårt att tänka mig James Joyces ‘ Ulysses i serieformat. Men vem vet, det kanske kommer.


illustrerd-klassiker


Boktips: Karl Marx: Pariskommunen. Murbruk förlag.

En annan klassiker, dock inte illustrerad i stil med ”Historieboken”. Den berömda (och ovanligt lättillgängliga) Marx-texten ”Pariskommunen” finns först nu i sin helhet på svenska. En indignerad skildring av Thiers blodiga hämnd på det radikala Paris 1871. Men framförallt en skildring av den första kommun där arbetarklassen hade makten, om än kortvarigt. Och den visar också att Marx närmat sig Bakunin i sin syn på Staten. Den ska inte ändras utan avskaffas och sedan ersättas av en arbetarstyrd administration som i Kommunen, inte ett Parti utan direktdemokratiska arbetarråd. Det enda fel Kommunen gjorde var att man inte gick tillräckligt långt. Man borde självklart ha lagt beslag på statskassan. Det hann man inte – men det kommer fler tillfällen.

Vinjett2

2 kommentarer på “Krönika #475. Fin och ful litteratur.

 1. Alpha Schlottmann
  30 mars, 2016

  I think this is among the most significant information for me. And i am glad reading your article. But should remark on some general things, The web site style is perfect, the articles is really nice : D. Good job, cheers

  Gilla

  • Konst & Politik
   30 mars, 2016

   Hi and thanks for Your nice words, I appreciate that. Serious comments dealing with a specific subject in a blogpost will be published but unspecific messages, friendly or not so friendly, posted en masse, will not and are considered spam. Welcome back!

   Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 16 augusti, 2015 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: