Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #474. Hellre fredsaktiv idag än radioaktiv imorgon.

Världen: Radioaktiv fjord början på radioaktiv jord?

Norge vill lagra radioaktivt avfall i Oslofjorden. Av alla dumma förslag! Men det visar bara att avfallsförvaringen inte alls är löst, trots att kärnkraften har haft mycket god tid på sig. Avfallet är farligt i 100.000 år. Har kärnkraftsindustrin tänkt färdigt då?

Sverige: Härdsmälta i rasistpressen.

Kommentar till den osannolika kommentarskloaken på Exponerat om Ikea-tragedin. Alltså. Även om man är white trash eller något dylikt så har man ett val. Man måste inte bli fascist och göra bort sig för all framtid.  Att ha hjärtat till höger är dessutom hälsofarligt. Det bör sitta till vänster. Den enda förnuftiga repliken i detta rasistiska gallskrikande kommer från sign. Sven Svensson:

”Hur kommer det sig att så få skribenter i detta forum verkar kunna svenska? Både stavning och ordförståelse håller skrämmande låg nivå. Nog för att det är uppenbart för de flesta av oss hur s.k. ”socialkonservativa” politiker listigt vinner personlig makt och framgång genom att manipulera just lågutbildade, omedvetet självföraktande och intellektuellt ”prövade” individer som inte klarar att agera på annat än sina omedelbara reflexer, men en viss grundnivå ska man väl kunna förvänta sig av er som anser er vara mer ”svenska” än andra? Har ni aldrig erbjudits någon hjälp?”

Det fick han inget svar på.

Malmö/Lund: Segregationen ökar i Skåne.

Rika och fattiga blir allt mer isolerade från varandra. Dessutom blir det tydligare att utlandsfödda och invandrare koncentreras till särskilda områden (TT).

Konsten: Steffen Kverneland: Munch. Övers Jonas Rasmussen. Placebo Press.

Konstnärbiografier är nästan alltid läsvärda, skönlitterära eller dokumentära. Man kan vanligen räkna med goda illustrationer också, och ett konstnärsliv är för det mesta spännande i sig. Biografin av Salvador Dali, och om Toulouse-Lautrec, Frida Kahlo, Berthe Morisot, Tove Jansson, Gauguin och van Gogh kan jag särskilt rekommendera. Dom är riktigt bra. Den biografi över Edvard Munch jag läst tidigare är skriven av Ketil Bjørnstad: Historien om Edvard Munch, Norstedts 1995.”Nu fattas bara ett litet fel för att målningen ska bli perfekt”, ska den svårmodige Edvard Munch ha mumlat under ett av sina maniska arbetspass med dramaturgisk färger. Och nu har det kommit en ny Munch-biografi – i tecknad serieform!

Ur Mattias Oscarssons recension i HD:”Bitvis fantastiskt bra. För vad lämpar sig bättre för en biografi om en bildkonstnär än just serieformen? I uppemot 300 sidor tar den oerhört skicklige tecknaren Kverneland med oss på en resa in i Munchs liv och bildvärld, och han gör ständigt tvära kast mellan realism och karikatyr, mellan svartvitt och färg, mellan penna och pensel – men alltid med ett expressionistiskt anslag i samklang med huvudpersonens konst”.

Edvard_Munch_-_Melancholy_(1894)Courtesy Edvard Munch: Melankoli. 1894

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 14 augusti, 2015 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: