Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #473. Dansk utrikesminister dissar Sverige.

”Om vi på ett obegränsat sätt tolererar intoleranta människor, om vi inte är beredda att försvara ett tolerant samhälle mot de intolerantas angrepp, då kommer de toleranta att gå under, och toleransen med dem.” – Karl Popper, filosof

Världen: Dansk utrikesminister dissar Sverige.

ministern

”Är ännu en gång glad för att jag inte bor i Sverige…” skrev Danmarks utrikesminister på Facebook och länkade till en artikel om ifrågasatta plåster. Danskarna har genom hela historien försökt erövra oss (utan att lyckas) så litet glada för att bo i Sverige är dom nog. Själv är jag glad att jag inte är invandrare i Danmark.

Sverige: SD – definitivt inte barnvänligt.

Jag har tidigare skrivit om Åkessons nya giv: barnpolitik. Fascistiska statsmän har ju en vana att pussa barn inför kamerorna och det handlar om en liknande cynism här. Jag fasar för de barn som blir uppväxta i ett Sverigeextremistiskt samhälle. Det blir skolaga, kvarsittning, betyg från första klass, politisk och religiös indoktrinering och militär disciplin för alla barn (som alla är blonda) om ni frågar mig. Jag tycker Åkesson ska hålla sig till det enda han kan: att hata muslimer och folk med annan pigmentering. Fast helst låta bli. Här kommer ett citat från en som verkligen vet något om saken:

Jag drömmer om den dag då alla barn som föds är välkomna, alla män och kvinnor jämlika och sexualiteten ett uttryck för innerlighet, njutning och ömhet”. – Elise Ottoson-Jensen.

Låter inte som hämtat ur SD:s partiprogram precis.

Segerstedtinstitutet (i Forum för Skevande Historias och Samtalskompassens efterföljd) har visserligen statlig uppbackning – men har också fått en ohygglig massa kritik för politisk styrning. Istället för antirasism blir det konspirativa metoder och övervakning av ”våldsbejakare” i samma anda som Kriget mot terrorismen. Och ni vet ju hur det gick. Ett större antal forskare skriver i DN:

”Diskursen kring våldsbejakande extremism har växt fram i nära förbindelse med vår tids övergripande politiska paradigm i form av kriget mot terrorismen och har smittats av dess övertro till övervakning och säkerhetsåtgärder som universallösning på i grunden sociala problem”.

Malmö/Lund: Underbart…

Ännu en underbar sensommardag. Och sedan kommer min bästa tid – indiansommaren. Visst har vi det skönt? India Däck Bokcafé har öppet hela sommaren till 18.00 alla dagar. You are most welcome!

Konsten: Graffiti i Uppsala.

En 17 meter lång fasad längs Vaksalagatan i Uppsala sprudlar av färg. Sedan i tisdags har en workshop i gatukonst pågått, för ungdomar. Läraren och street art-konstnären Amara Por Dios sätter guldkant på väggar i hela Europa. Hon har bland annat lärt ungdomarna hur man ska använda sprejburkarna.– Man ska försöka spreja rakt framifrån men inte stå still, utan röra på sig med färgen, berättar den tidigare Uppsalabon som nu bor i London (SR). På nittiotalet fanns den framgångsrika Aerosolskolan i Uppsala, en av de första i landet och med graffaren Pärra Andreasson som rektor. Bland besökarna fanns såväl dokumentaristen James Prigoff som hiphoplegenden Africa Baambaata. Jag gjorde delundersökningen ”45 svenska graffitimålare” till min avhandling där, och här är några enkla grafer.

45graffare

 Vinjett2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: