Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #471. Liberalismens psykopatologi.

Världen: Liberal psykopatologi.

The Counterpunch har en intressant artikel om Liberalismens psykopatologi. Ständigt aktuellt ämne överallt…

Sverige: Svar till SD-reklamens försvarare.

Rättvisepartiet socialisterna svarar SD-reklamens försvarsadvokater: ”Rasism och nazism är mycket mer än ”åsikter”. De SD-trashutgör ett fysiskt hot, i dagarna mycket tydligt efter våldet mot EU-migranternas läger i Göteborg. EU-migranterna behöver skydd och rättigheter. De senaste 25 åren har rasism och nazism pressats tillbaka av stora mobiliseringar mot rasism, aktiva gräsrotskampanjer och av politiska vänstervindar. Att riva ner rasistisk reklam är inget nytt. Deras klistermärken, hakkors och andra symboler rivs alltid snabbt ner eller målas över. Detta har inget med våld eller nävkamp att göra. Det är inte, som liberaler påstår, så att rasisters våld orsakas av vad antirasister gör, eller av tiggare, flyktingar och så vidare.

Varifrån kommer SD:s fortsatta uppgång i opinionen? Den nyliberala högerpolitiken med växande otrygghet har gett rasismen grogrund. Socialdemokratins högerkurs gör att arbetarrörelsen är en skugga av sitt forna jag. Media och politiker har allt mer behandlat SD som andra partier. Idag pågår en ny etapp, där högerpartier och debattörer allt mer själva låter som SD. I sommar symboliseras detta av Göteborgs-Postens ledarsida som har dominerats av krav på minskad invandring, närmast som ”ett organ för Sverigedemokraterna” som krönikören Elin Grelsson Almestad skrev när hon lämnade GP”.

”Fruktansvärt hur Björn Söder ogenerat använder IKEA-morden för att främja sin egna rasistiska agenda. Ovärdigt talmansämbetet” skriver Niclas Persson på twitter.

Malmö/Lund: Life Science expanderar.

Lund fortsätter att attrahera företag inom Life Science. I dag blev det känt att det amerikanska läkemedelsföretaget Johnson & Johnson tecknat ett miljardavtal med Lundabolaget Alligator. – Alligators avtal med Johnson & Johnson visar vilken unik kompetens det finns i Lund vad gäller forskning, utveckling och innovation. Lund har oerhört starka traditioner inom Life Science och dagens besked är ett tydligt tecken på en fortsatt unik och världsledande kompetens, säger Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande (SDS).

Sen kan man ju hoppas att det förutom arbetstillfällen också produceras vettiga produkter. Show, don´t tell!

Konsten: Strejk på National Gallery.

Delar av ett av Londons mest populära museum – National Gallery stänger för besökare. Anledningen är strejkande personal. I Storbritannien och London pågår diskussioner om att privatisera delar av personalen knuten till anrika National Gallery – konstmuseet på Trafalgar Square. Enligt nyhetsbyrån AP rör det sig om besökarservice- och säkerhetstjänster. Facket har därför uppmanat till strejk. Från tisdagen fanns strejkvakter på plats utanför museet, och delar av National Gallery gjordes svåråtkomligt för besökare när personal från garderob och entré försvunnit.

national-gallery-exterior_640Det berömda National Gallery i London.

Vinjett2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 12 augusti, 2015 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
<span>%d</span> bloggare gillar detta: