Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #462. PKK-protester mot Turkiet.

Världen: Rasistpolisen skjuter igen.

En vit polis i USA har skjutit en svart obeväpnad man i huvudet för att han inte hade rätt registreringsskylt på sin bil. Mannen dog omedelbart. Detta var den senaste i ett hundratal dödsskjutningar av vita mot svarta amerikaner den sista tiden. Det liknar alltmer filmen ”Robocop” där polisen är både domare och bödel på stående fot.

Fyra personer har gripits efter oroligheter utanför turkiska ambassaden i Stockholm. Under torsdagseftermiddagen hölls en demonstration vid den turkiska ambassaden i Stockholm. Demonstranterna vill att Turkiet upphör med sina attacker mot kurdiska gerillan PKK (svt.se).

turkietsambassad-jpgBild courtesy TT

OECD-rapporten ”How was life?” presenterades hösten 2014. Rapporten fick enormt genomslag. Och det är inte undra på. Forskarna sammanställde data om hälsa, brottslighet, utbildning, förväntad livslängd, jämställdhet, föroreningar, biologisk mångfald, frihetsnivå, ekonomiska klyftor – och en mängd andra aspekter – för 25 länder och 8 regioner i världen från 1820 till i dag. Därefter har hela paketet korskörts med data om ekonomisk utveckling. Målet: att ge en total bild av invånarnas välmående. Och resultatet är häpnadsväckande. Den mest uppmärksammade slutsatsen är förmodligen denna: det finns ingen direkt koppling mellan ekonomisk tillväxt och högre livskvalitet för landets invånare (SvD.se).

En positiv nyhet: 74% av Tysklands elförbrukning kommer nu från förnyelsebara energikällor. Ett föredöme för Sverige i det avseendet – kan Tyskland så kan vi.

Sverige: Lätt jordbävning.

Ett lättare jordskalv i Göteborgstrakten överraskar. Jordbävningar i Skandinavien är ytterst sällsynta. Kan detta ha något samband med den intensiva gruvbrytningen på sistone?

Sverigedemokraterna har haft en ”kräftskiva” tillsammans med det nazistiska bandet Ultima Thule.

jimmie_72_dpi

Malmö/Lund: EU-migranterna.

Lundapolisen befarar att EU-migranternas eventuella flytt till Sankt Hans backar ska orsaka ytterligare turbulens kring gruppen. – Vi är rädda för att vi ska få en permanent situation där problemen riskerar att öka, säger närpolischef Patrik Isacsson (SDS). Ja men så hjälp dom då! Polisens roll när det gäller EU-migranter behöver verkligen uppdateras.

Bloggtips: Derelict.

Det finns massor av gratis tecknade serier on-line, en SF-serie jag följer just nu är Derelict. Rekommenderas!

Konsten: Emil Nolde.

Den tyske expressionisten och antinazisten Emil Nolde (1867-1956) visas på Waldemarsudde T o m 30 augusti i utställningen ”Färgstormar” (SvD). När kommer den till Lund, Åsa Nacking?

noldechristEmil Nolde: Kristus hånas. Courtesy Waldemarsudde.

Vinjett2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: