Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #457. Tack, Robban!

Världen: Revolution, säger Europarådet.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk fruktar i dag en revolutionsvåg i Europa likt de protester som spred sig under 1968-rörelsen. Han menar att protesterna mot besparingspolitiken kan spåra ur (svd.se).

Den första juli trädde den omdebatterade så kallade munkavlelagen i Spanien i kraft. Lagen innehåller en mängd kontroversiella skrivelser som kritiserats för att grovt inskränka demokratin. Bland annat förläggs outannonserade demonstrationer utanför myndighetsbyggnader med skyhöga böter. Lagen ger också stora rättigheter och ett stort eget tolkningsutrymme för polisen, som själv direkt kan bestämma om något bryter mot lagen och skriva ut böter. Till exempel är det förbjudet att filma eller fota poliser i tjänst – gör man det kan polisen direkt skriva ut böter på upp till 30 000 euro. Att förolämpa en polis kan ge upp till 600 euro i böter (Fria).

Två 19-åriga anarkister har dött i attacken mot Suruc I Turkiet. En tredje kamrat är skadad.

Sverige: Robban!

Robert Broberg (1940-2015) har gått bort och jag minns honom med värme och glädje. Hans maniska skämt, ordlekar och melodier i radion lyste upp tillvaron för mig och andra alltsedan slutet av 60-talet. En mycket originell artist. Här är hans ”Vem är det som bromsar och vem är det som skjuter på?” tillsammans med Hoola Bandoola Band. Tack, Robban!

Malmö/Lund: Bron.

Öresundsbron fyller 15 år. För min del hade den inte behövt byggas. ”Vem f-n vill tura på en bro?” Jag föredrar den långsammare överfarten med båt. Framförallt är det trivsammare.

Vinjett2

 

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 21 juli, 2015 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: