Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #455. Franska Revolutionen firas.

Världen: Franska Revolutionen firas.

Franska Revolutionen 1789-1793 firas denna vecka i Paris och på många andra håll. Dess betydelse som en föregångare till de socialistiska revolutionerna kan knappast överskattas. ”En revolution är en idé som hittat sina bajonetter” som Napoleon sa. Nedan skiss till målningen ”Eden i bollhuset” av Jean-Jaques David, 20 juni 1789.

eden

Fler dödade av polis på några dagar i USA – än på 20 år i Sverige. I USA har redan 503 personer skjutits till döds av polisen under 2015, och även i Sverige skjuts betydligt fler av polis än i vårt grannland (metro.se).

Sverige: Israels sista svenska fångar släppta.

På tisdagseftermiddagen anlände äntligen kapten Joel Opperdoes och förste styrman Gustav Bergström till Arlanda som de sista i gruppen av Israel kidnappade ur Mariannes besättning som frisläppts ut Israels fångenskap (Proletären).

Malmö/Lund: Vädret.

20 grader och växlande molnighet i Skåne de närmaste veckorna.

Konsten: Konceptualismen.

Några namn inom konceptkonsten som jag uppskattar högt är anarkisten Marcel Duchamp, socialisten Joseph Beuys och feministen Yoko Ono. Deras verk är både poetiska och intelligenta. Deras nutida efterföljare har däremot inte åstadkommit mycket, utom oändliga pretentiösa kvasifilosofiska utläggningar, möjligen med undantag av Anna Odell. Och i värsta fall som med Vilks och Dan Park högerextremism och nihilism. Att skapa koncept förefaller mig att vara slöseri med tid jämfört med att måla. Då är det bättre att skapa situationer. En flashmob vilken som är förnuftigare än en genomsnittlig installation. Istället för att överge konsten för filosofin vore det vettigare att överskrida och förverkliga den genom politiken. Men både modernismen och postmodernismen kommer att vara överspelade när väl den sociala revolutionen kommer och generaliserad kreativitet kommer att ersätta konstspecialisterna. ”Varje människa en konstnär” som Beuys sa. Bilder kommer det däremot alltid att finnas, med eller utan konstfunktion.

Ny målning: Frukt 2.

140Vinjett2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 13 juli, 2015 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: