Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #450. Sexpositiv feminism.

Världen: Kriminell råkapitalism.

Ett exempel på råkapitalismens urartning i Kina. Fem personer har mördat gruvarbetare för att få ut försäkringspengar. De fem var med i en liga på 21 personer som maskerade morden som gruvolyckor och sedan framträdde som släktingar för att få ut pengarna. Sammanlagt har gruppen fått ut motsvarande 2,5 miljoner kronor. Ligan har riktat in sig på migrantarbetare i den extremt olycksdrabbade kinesiska gruvindustrin (metro.se). Den legala råkapitalismen i Kina är inte bättre – den sattes i system redan efter Maos död 1976 och är idag en av världens mest ohämmade. På order av ”kommunistpartiet”.

Den som fortfarande tror att Partiet är modellen (jmf: Kommak, Järnbastionen, KP, SKP, VP, SP m.fl.) kommer inte undan. Partiet och Staten är inte en del av lösningen utan en del av problemet. Överallt. Arbetarrådens internationella makt är det enda som kan avskaffa kapitalismen och staten. För alltid. Och det kan ske i ett enda ryck.

Sverige: Nya kreativa skattesänkningar (m).

Anna Kinberg Batras (m) ”första jobbet-avdrag” skulle gynna låginkomsttagare påstår hon. Badlands Hyena kommenterar: ”Den som tjänar 10.000 kronor får hela 17 kronor, jippie! Det är inte ofta Moderaterna vill gynna de lägst avlönade, men när de gör det så gör de det med besked! 17 kronor!”. Wow, måste man tillägga.

Fotboll är den ultimata mötesplatsen, det menar SSU Uppsala som i helgen arrangerar SSU-Cupen. I år är temat ”Rött kort till rasism” (unt.se).

Malmö/Lund: Tidig rötmånad?

En fyra meter lång boaorm är på rymmen i Malmö och en varg har setts i norra Lund och strax dessförinnan i Stora Harrie. Det heta vädret fortsätter. Rötmånaden kommer tidigt i år.

boaorm_61981260Trots att kommunala fastighetsbolaget LKF i Lund går med ungefär 100 000 000 i vinst årligen, fortsätter man att kräva kraftiga hyreshöjningar varje år. Borde inte allmännyttan gå jämnt ut? Vinsten kunde förutom nödvändigt underhåll gott räcka till att hålla hyrorna nere eller rent av minska dem med 1000 kronor i månaden. Ett bra argument för Hyresgästföreningen till nästa förhandling!

Konsten: Arkitekten le Corbusier var fascist.

En ny Le Corbusier-utställning på Centre Pompidou i Paris anklagas för att tysta arkitektens positiva hållning till Hitler och fascismen. Men nu kommer tre nya arbeten som belyser Le Corbusiers mörka förflutna och försöker skingra skuggorna kring hans politiska engagemang (svd.se). Detta förvånar inte dem som tidigt kritiserat hans auktoritära arkitektur. Le Corbusier var ett av situationisternas främsta hatobjekt och deras omdöme kan jag knappast ifrågasätta.

corbusier

Boktips: Sexpositiv feminism.

Karolina Hansson/Elina Pahke: Sexjournalen. Leopard förlag 2015. 40 berättelser om kvinnlig sexualitet. Denna bok har absolut litterära kvaliteter, möjligen med undantag av den frekventa svengelskan. Det som imponerar är att kärleken mellan två individer inte uttrycks med banaliteter utan med ett språk som direkt övertygar. Att lyckas med det anses vanligen vara mycket svårt. Det finns ingen oavsiktlig humor här utan bara autentiska känslor. Samtidigt kan man konstatera att den krassa och osentimentala synen på sex som männen brukar beskyllas för nu också omfattas av kvinnor. Men jag är nog inte rätt person att recensera denna bok som förmodligen främst riktar sig till unga radikalfeminister. Vilket är ett trendbrott i genren som antagligen är positivt.

Vinjett2

2 kommentarer på “Krönika #450. Sexpositiv feminism.

 1. Walter Loewe
  11 juli, 2015

  ‘Sexjournalen’ mkt intressant läsning.
  Rekommenderas framför allt män som uppfattar att enda olikheten mellan man och kvinna är den fysiologiska skillnaden mellan könsorganens längd på respektive urinrör.

  // Walter Loewe
  Österlen

  Gilla

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 4 juli, 2015 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , , , , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: