Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönika #445. Den svenska ”vänstern”.

Världen: Enhedslisten framåt i Danmark.

Enligt en ny opinionsundersökning går det röd-gröna och antikapitalistiska partiet Enhetslistan framåt och får runt 10 procent av väljarstödet i hela landet. Störst är stödet i Köpenhamn, där Enhetslistan skulle få en femtedel av rösterna och därmed gå om Socialdemokraterna och bli det största partiet i den danska huvudstaden, enligt mätningarna. 15 september är det val. (internationalen.se).

Obamas sjukförsäkringsreform är nu godkänd också av ameikanska HD.

Sverige: Kort recension av den svenska ”vänstern”.

Av de olika vänstertidningar jag brukar läsa, i papper och på nätet, är det förstås Brand, Direkt Aktion och Arbetaren som ligger mig närmast. Dom är mycket bra. Yelah verkar tyvärr försvunnen. Sverige.pk och andra autonoma alster uppskattar jag också högt, liksom hjältarna i AFA och RF. Anarkafeminismen har mitt oreserverade stöd, liksom miljö- och djurrättsgrupperna utanför MP. PP är tråkigt nog borgerligt. FI är för närvarande den traditionella valorganisation som står längst åt vänster.

Resten av den svenska vänstern lever också i varierande grad kvar i illusionerna om Staten och Partiet. Om detta kan kort sägas att Staten och Kapitalet är två sidor av samma mynt och därför kan man inte bara avskaffa den ena. Historien visar också att arbetarråden, den enda äkta proletära demokratin, inte kan samexistera med ett monolitiskt Parti. ”Den som gör revolution till hälften gräver sin egen grav”. Tidningen Internationalen är ok; de svenska trotskisterna är trots allt bättre än Leo ”Kronstadts bödel” Trotsky. Clarté, FibK, Proletären, Kommak och Järnbastionen lyser till ibland men är stalinofila i olika utsträckning och vanligen fientliga till den autonoma rörelsen. Men eftersom det är den som är mest aktiv är kritiken, efter KP-debaclet om Göteborg 2001, numera vanligen hovsam. Flamman är mördande tråkig, liksom sitt revisionistiska, höger-om-socialdemokraterna, opportunistparti. Dess ungdomsorganisation inger tyvärr inget förtroende sedan Marcus Allard-skandalen. Sorgligt men sant.

Tänk om man ändå kunde slå ihop det bästa av allt detta till en svensk Enhedslisten, med en gemensam organisation, tidning och aktivitet! Jag säger inte att det är möjligt. Små revolutionära grupper blir lätt uppslukade av stora revisionistiska sådana. Men det vore ändå önskvärt med tanke på de nyfascistiska krafter som gör sig breda i samhället. Kampen borde på något sätt koordineras. Den sociala revolutionen är visserligen alltmer oundviklig men den behöver mycket hjälp. Och då ska det till antiauktoritär aktivism underifrån, inte tvärtom.

Malmö/Lund:

Sedan akuten i Lund stängde har kaoset flyttats över till Malmö. Detta liknar ingenting. Höj skjuksköterskornas löner till 50.000, höj också undersköterskornas löner radikalt. Och byt ut landstings-,sjukhusdirektörerna och vårdpolitikerna mot normalbegåvade personer!

Konsten: Några av mina senaste målningar. Jag är en obotlig romantiker…

 

137

Tavla2Vinjett2

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Information

Detta inlägg publicerades på 26 juni, 2015 av i * KRÖNIKAN och märktes , , , .

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com
%d bloggare gillar detta: